Στις 21 Ιανουαρίου το νέο ραντεβού τρόικας - Στουρνάρα

08:55 8/1/2013 - Πηγή: 24wro
Με ανταλλαγές τηλεφωνημάτων και email ενημερώνεται η τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ)...
για την πρόοδο των προαπαιτούμενων ενεργειών που θα οδηγήσουν στις 21 Ιανουαρίου στην τυπικό πράσινο φως για την εκταμίευση της εγκεκριμένης δόσης του Ιανουαρίου, ύψους 9,2 ευρώ, από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Εκτός απρόοπτου, η πρώτη συνάντηση του υπουργού
Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με του κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ),Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα γίνει στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Eurogroup, και θα εγκαινιάσει έναν νέο, σκληρό μαραθώνιο αξιολόγησης.

Το νέο αυτό κεφάλαιο θα περάσει στην αρχή από τα εύκολα, δηλαδή τις υπόλοιπες ήδη εγκεκριμένες δόσεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ η καθεμία το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, πριν έλθουν τα δύσκολα, δηλαδή η θετική αξιολόγηση της τρόικας ως το τέλος Μαρτίου που είναι απαραίτητη για τη δόση ύψους 6 δις. ευρώ του Απριλίου. Στο επίκεντρο της νέας αξιολόγησης θα βρεθούν η εφεδρεία και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Τις επόμενες ώρες αναμένονται στην Αθήνα τεχνικά στελέχη της τρόικας (ανήκουν τυπικά στα ευρωπαϊκά ταμεία EFSF και ESM) και θα ελέγξουν μεταξύ άλλων την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς του ιδιώτες. Τα «φέσια» του Δημοσίου έφτασαν τα 9,3 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου του 2012, από 6,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2011. Μετά την εκταμίευση της δόσης των 52 δισ. ευρώ έχει αρχίσει η σταδιακή αποπληρωμή, ενώ με βάση το πλάνο του αναπλ. υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα ο στόχος του 2013 είναι η εξόφληση ληξιπροθέσμων 7 δισ. ευρώ ως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2014.

Το τεχνικό κλιμάκιο του EFSF θα ελέγξει επίσης τα προαπαιτούμενα για τα 9,2 δισ. του Ιανουαρίου στα οποία περιλαμβάνονται οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σε εφαρμογή του μνημονίου 3, τα μνημόνια υπουργείων και φορέων για τον έλεγχο των δαπανών και η πιστή τήρηση των φορολογικών στόχων. Βασικά προαπαιτούμενα είναι επίσης η οριστικοποίηση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ (στην περιοχή του 13%) και η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ο υπουργός Οικονομικών θα παραστεί την Τρίτη στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής ενώ την Παρασκευή αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου.

tovima.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα