ΣτΕ: Συνταγματική η αλματώδης αύξηση παραβόλου φορολ. υποθέσεων

19:24 12/2/2012 - Πηγή: 24wro
Συνταγματική είναι η αύξηση κατά 440% στο... παράβολο που απαιτείται για τις φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις, σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε μετά την πρώτη δίκη «πιλότο» από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το σχετικό παράβολο το οποίο από 4,4 ευρώ εκτοξεύτηκε στα 100 ευρώ, κρίθηκε από τους συμβούλους επικρατείας ότι δεν είναι τόσο υψηλό «ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ότι παρεμποδίζει το δικαίωμα του προσφεύγοντα και εν γένει του διοικούμενου να προσφύγει ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων».

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θεωρεί
ότι δεν παραβιάζονται οι διατάξεις του Συντάγματος περί αναλογικότητας και δικαστικής προστασίας αλλά και το άρθρο 6 παράγραφος 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Αντίθετη άποψη πάντως είχε εκφραστεί από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας που προσπάθησε να βάλει «φρένο» στην αλματώδη αύξηση του παραβόλου για την κατάθεση ανακοπής στη Διοικητική Δικαιοσύνη θεωρώντας ότι στερεί από τον έλληνα πολίτη το δικαίωμα προσφυγής και δικαστικής προστασίας.

Η αύξηση αυτή, σε καμία περίπτωση, όπως σημείωνε η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, δεν μπορεί να θεωρηθεί «ασήμαντη» αν ληφθεί μάλιστα υπόψη η «παρούσα διεθνής και ελληνική οικονομική συγκυρία. Πρόκειται για εικοσαπλασιασμό της τιμής του παραβόλου που ισοδυναμεί, όπως επισημαίνει με νόημα η απόφαση, με τρία ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, σύμφωνα με τις εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας των τελευταίων ετών, Το Διοικητικό Πρωτοδικείο θεωρεί αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την αύξηση αυτή του παραβόλου που είναι ικανή να κρατήσει μακριά τους πολίτες από κάθε διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. και αυτό γιατί, με την αναπροσαρμογή αυτή θεσπίζεται ουσιαστικά περιορισμός στο δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας κάτι που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιτραπεί με βάση τις διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος (δικαίωμα δικαστικής προστασίας) και του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη).
Keywords
Τυχαία Θέματα