Στα μαχαίρια Ευρωζώνη με τους οίκους αξιολόγησης

14:46 7/12/2011 - Πηγή: 24wro
Στη δυσκολότερη ίσως συγκυρία για το ευρώ - με τους οίκους αξιολόγησης να απειλούν...
με υποβάθμιση τόσο όλες τις χώρες της ευρωζώνης όσο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) - ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ η....

κρισιμότερη Σύνοδος Κορυφής για το μέλλον του κοινού νομίσματος της Ευρώπης. Στη σύνοδο θα συζητηθεί η γαλλο-γερμανική πρόταση, με την οποία θα προστεθούν νέες σελίδες στην Ιστορία της ΕΕ. Η νέα συνθήκη, που προτείνει το δίδυμο "Μερκοζί", προβλέπει αυτόματες κυρώσεις για τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες (που δεν τηρούν τον κανόνα του 3% για το έλλειμμα).

Παράλληλα, οι αποφάσεις πλέον θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας, κάτι που συνιστά βαθιά αλλαγή στη λειτουργία της ΕΕ. Και ενώ η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωναν ότι στόχος της νέας συνθήκης είναι να διαβεβαιώσει ότι "οι ανισορροπίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση δεν θα υπάρξουν ξανά", οι οίκοι αξιολόγησης περί άλλων τύρβαζαν...

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των Μέρκελ και Σαρκοζί του πλέγματος των μέτρων που προωθούν για να αλλάξουν τη δομή της ευρωζώνης, ο Standard & Poor's ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι θέτει σε καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και των έξι χωρών που σήμερα βαθμολογούνται με τριπλό Α, δηλαδή βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή βαθμίδα.

Στη συνέχεια, ο S&P έθεσε σε καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ" του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, γνωστού και ως EFSF. Την ίδια μέρα, η Fitch Ratings προειδοποίησε ότι "εξαντλείται η ικανότητα της Γαλλίας να απορροφήσει νέο σοκ".

Απτόητοι στις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης, Μέρκελ και Σαρκοζί δήλωναν ότι έλαβαν γνώση του περιεχομένου της ανακοίνωσης και ότι θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που εγγυώνται τη σταθερότητα στην ευρωζώνη. "Το τι πράττει ένας οίκος αξιολόγησης είναι δική του ευθύνη... Εμείς θα προχωρήσουμε βάσει των σχεδίων και του προγράμματός μας που χρειάζεται χρόνο για να υλοποιηθεί" είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

Παράλληλα, η ΕΕ απαντά στις "απειλές" της Standard & Poor's, με επισκέψεις επιθεωρητών της Ευρωπαϊκής Αρχής Αξιών και Αγορών, που θα ερευνούν τα κριτήρια με τα οποία οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν τα κρατικά ομόλογα. Οι επισκέψεις αφορούν τόσο τους τρεις μεγάλους οίκους S&P, Moody's και Fitch όσο και τους μικρότερους ανταγωνιστές τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, δείχνουν να στηρίζουν το γαλλογερμανικό σύμφωνο όμως η ομοσπονδιακή τους Τράπεζα δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει το ΔΝΤ για να ενισχύσει το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, όπως ξεκαθάρισε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τιμ Γκάιτνερ, ο οποίο συναντάται την Τετάρτη στο Παρίσι με τον Σαρκοζί.
trelokouneli.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα