Σπάνιο βιβλίο επέστρεψε στην δανειστική βιβλιοθήκη μετά από 122 χρόνια

01:05 23/6/2011 - Πηγή: 24wro

Το προσωπικό βιβλιοθήκης σε προάστιο του Σίδνεϊ έμεινε με το στόμα ανοιχτό όταν ένα από τα πολύτιμα βιβλία του καταλόγου τους επεστράφη με...



 122 χρόνια καθυστέρηση. Το αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου "Εντομοφάγα Φυτά " του Κάρολου Δαρβίνου, το είχε δανείσει σε αναγνώστη της βιβλιοθήκη Κάμντεν στις 30 Ιανουαρίου του 1889.

Αυτός πιθανότατα το έδωσε στον συνταξιούχο πλέον κτηνίατρο, ο Ρον Χάιν, ο οποίος το κράτησε για 50 χρόνια και τελικά το έδωσε στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ μαζί με πολλά παλιά βιβλία τον περασμένο μήνα. Η βιβλιοθηκάριος του πανεπιστημίου
είδε τη σφραγίδα της δανειστικής βιβλιοθήκης και τής επέστρεψε το βιβλίο στις αρχές του μηνός.

Η διευθύντρια της βιβλιοθήκης Κάθριν Μπαζέτ-Τζούλεφ είπε στην τοπική εφημερίδα Macarthur Chronicle ότι κανονικά το πρόστιμο για την καθυστέρηση της επιστροφής του βιβλίου θα ανερχόταν σε 35.000 δολάρια Αυστραλίας (37.000 δολάρια ΗΠΑ), αλλά οι βιβλιοθηκάριοι είναι τόσο ευτυχείς που το βιβλίο επεστράφη στο ράφι του, που δεν θα το ζητήσουν.

Ο Ρον Χάιν πάλι δεν θυμάται πώς το βιβλίο βρέθηκε στη συλλογή του, αλλά νομίζει πως τού το είχε δώσει ένας συνάδελφός του κτηνίατρος τη δεκαετία του 1950. Η βιβλιοθήκη ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι δίνει αμνηστία για τα πρόστιμα που επιβάλλονται στα βιβλία που επιστρέφονται με καθυστέρηση, με αντάλλαγμα τις δωρεές τροφίμων και κλινοσκεπασμάτων για τους άπορους και άστεγους της περιοχής.

Το συγκεκριμένο βιβλίο που έχει αρκετές μαυρόασπρες εικόνες φυτών, διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση παρά την ηλικία του. Στο εξής, οι αναγνώστες θα μπορούν να το διαβάζουν στη βιβλιοθήκη του Κάμντεν, αλλά δεν θα μπορούν να το δανειστούν.
Keywords
Τυχαία Θέματα