Σήμερα κληρώνει... για το ευρώ!

14:42 2/8/2012 - Πηγή: 24wro

​Η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι...
μετά τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, δηλαδή των έξι μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου και των 17 κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης, μπορεί να αναπτερώσει τις ελπίδες ή να σκορπίσει απογοήτευση.

Πολλά θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει στη συνεδρίαση η Μπούντεσμπανκ του Γενς Βάιντμαν.

Στον Μάριο Ντράγκι και στη συνέντευξη
Τύπου που θα παραχωρήσει στη Φρανκφούρτη μετά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέβασε τον πήχη ψηλά την περασμένη βδομάδα όταν δήλωσε ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει το ευρώ και ότι δεν έχει «κανένα ταμπού» ως προς τα εργαλεία που μπορεί να επιστρατεύσει για να πετύχει τον σκοπό του.

Οι δηλώσεις εκείνες είχαν δύο συνέπειες:

-η πρώτη ήταν να αρχίσει να μειώνεται το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας έπειτα από περίοδο σχεδόν ανεξέλεγκτης ανόδου των σπρεντ.

-Η δεύτερη συνέπεια ήταν να αρχίσει ένα γαϊτανάκι εκτιμήσεων ως προς τις προθέσεις του ιταλού τραπεζίτη. Θα προχωρήσει στην αγορά ομολόγων των αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης η ΕΚΤ προκειμένου να κρατήσει χαμηλά το κόστος του δανεισμού τους ή μήπως θα δώσει το κλειδί των ταμείων της μαζί με μια τραπεζική άδεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης;

Η πρώτη επιλογή φαίνεται να πέτυχε την έγκριση ακόμη και της γερμανικής καγκελαρίας. Κρίνεται όμως ανεπαρκής, ενώ δεν έχει περάσει τον σκόπελο της Μπούντεσμπανκ, του φύλακα αγγέλου της οικονομικής ορθοδοξίας.

Τη δεύτερη επιλογή ξορκίζει ολόκληρο το Βερολίνο.

Αυτή η σύνθετη κατάσταση προκαλεί μεγάλη επιφυλακτικότητα και μια όλο και πιο έντονη ανησυχία ότι η απογοήτευση θα είναι πολύ μεγάλη σε περίπτωση που διαψευστούν οι προσδοκίες που καλλιέργησαν οι δηλώσεις Ντράγκι και το κύμα ανάλογων διαβεβαιώσεων που ακολούθησε από ευρωπαίους ηγέτες κατά μόνας ή ανά ζεύγη. Αναλυτές υπενθύμιζαν χθες ότι ο Μάριο Ντράγκι είχε ανεβάσει ψηλά τον πήχη και με τις δηλώσεις που είχε κάνει ενώπιον των ευρωβουλευτών τον περασμένο Δεκέμβριο κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.

star.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα