Σε καθημερινή βάση οι επαφές με την τρόικα για να κλείσουν τα μέτρα

08:04 18/9/2012 - Πηγή: 24wro
Οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ που απομένουν να συμφωνηθούν με την...
τρόικα για να κλείσει το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ βρέθηκαν στο επίκεντρο της νέας συνάντησης, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν μετά τη συνάντηση ότι έχει καταγραφεί περαιτέρω πρόοδος, ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και ότι ακόμη
δεν έχουν καταλήξει.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι συναντήσεις με την τρόικα θα είναι πλέον σε καθημερινή βάση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Επίσης, αναμένεται και η νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα επανεξετάσουν τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

Σε ερωτήσεις σχετικά με τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, και ειδικά για το θέμα των απολύσεων, τα εν λόγω στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν προέβησαν σε καμία δήλωση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έκαναν δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ να λέει μόνο ότι στο τέλος των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν τις προσεχείς ημέρες συναντήσεις και με τους άλλους υπουργούς που εμπλέκονται στο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ.

«Τρύπα» 4 δισ. ευρώ

Μετά τη σύσκεψη μεταξύ του κ. Στουρνάρνα και της τρόικας ακολούθησε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κυβερνητικών εταίρων, προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, μετέφεραν την άποψη ότι παραμένει η ανοικτή η «τρύπα» των 4 δισ. ευρώ στο πακέτο των μέτρων. Σύμφωνα με τους ίδιους, «αγκάθια» παραμένουν οι περικοπές ύψους 750 εκατ. ευρώ σε λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, αλλά και μεγάλο κομμάτι περικοπών στην Υγεία και την Άμυνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκπρόσωπος κόμματος, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι «δεν φτάνουν τα μέτρα, η τρόικα θέλει και άλλο αίμα», ενώ άλλο στέλεχος κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση, αρκέστηκε να πει λακωνικά ότι «είναι άγρια τα πράγματα».

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων αποκόμισαν την εντύπωση ότι το πακέτο των μέτρων πρέπει οπωσδήποτε να έχει κλείσει έως την προσεχή Κυριακή. Και θεωρούν αναπόφευκτα, τόσο την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, από τα 65 στα 67 έτη, όσο και τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

in.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα