Σε ισόβια καταδικάστηκε ποιητής στο Κατάρ

10:27 1/12/2012 - Πηγή: 24wro
Ένα δικαστήριο του Κατάρ καταδίκασε έναν ποιητή της χώρας σε ισόβια φυλάκιση επειδή...
άσκησε κριτική στον πρίγκιπα διάδοχο και πυροδότησε αναταραχές – μια απόφαση που ξεσήκωσε διαμαρτυρίες για υποκρισία από ομάδες που μάχονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γράφει το Ahram online.

«Πρόκειται για τεράστια αποτυχία απόδοσης της δικαιοσύνης» είπε ο συνήγορός του και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Nagib al-Naimi,ο οποίος μετέφερε την απόφαση στο πρακτορείο Reuters
μετά τη δίκη που έγινε κεκλεισμένων των θυρών στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ.

Ο Naimi δήλωσε επίσης ότι η υπεράσπιση θα ασκήσει έφεση. Από τη φυλακή όπου κρατείται εδώ και έναν χρόνο χωρίς να του επιτρέπονται επισκέψεις ο 36χρονος αλ Αζάμι δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι πιστεύει πως ο εμίρης Χάμαντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι είναι "καλός άνθρωπος" και μάλλον αγνοεί τα βάσανά του. «Νομίζω ότι δεν ξέρει ότι μ' έχουν εδώ επί ένα χρόνο, ότι με έχουν στην απομόνωση. Αν το ήξερε, θα ήμουν ελεύθερος", είπε, συμπληρώνοντας ότι οι ηγέτες της χώρας στο παρελθόν στήριξαν την ιδέα μιας πιο ανοιχτής κοινωνίας και επέτρεψαν τη λειτουργία του τηλεοπτικού καναλιού Αλ Τζαζίρα.

"Είναι λάθος. Δεν μπορούμε να έχουμε το Αλ Τζαζίρα στη χώρα και να βάζουν εμένα στη φυλακή επειδή είμαι ποιητής». Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή, Philip Luther, δήλωσε ότι «είναι λυπηρό το ότι το Κατάρ, το οποίο παρουσιάζεται διεθνώς ως μια χώρα που προωθεί την ελευθερία του λόγου, επιδίδεται σε κάτι που φαίνεται να είναι κατάφωρη κατάχρηση αυτού του δικαιώματος».

Το Κατάρ υποστηρίζει τους επαναστάτες στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Έχει υποστηρίξει την από το ΝΑΤΟ υποβοηθούμενη εξέγερση στη Λιβύη και τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στους δρόμους της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Υεμένης. Η σημαία του Κατάρ ήταν ένα συνηθισμένο θέαμα στους δρόμους των πόλεων όπου οι πολίτες αμφισβήτησαν την απολυταρχία. Όμως η ελευθερία του λόγου ελέγχεται στενά στο Κατάρ που έχει λιγότερο από δύο εκατομμύρια κατοίκους. Το Κατάρ δεν έχει οργανωμένη αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ συνηθίζουν να αυτολογοκρίνονται.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία η σύλληψη του αλ Αζάμι τον Νοέμβριο του 2011 έγινε αφού δημοσίευσε ένα ποίημα με τον τίτλο «Γιασεμί», το σύμβολο της τυνησιακής εξέγερσης τον Ιανουάριο του ίδιου έτους που οδήγησε στην έκρηξη της Αραβικής Άνοιξης. Στο ποίημα αυτό υπάρχει ο στίχος «Είμαστε όλοι Τυνησία απέναντι στην καταπιεστική ελίτ».

Ο αλ Αζάμι «δεν ενθάρρυνε την ανατροπή κάποιου συγκεκριμένου καθεστώτος», τόνισε ο συνήγορός του. «Προσβλητικοί» θεωρήθηκαν επίσης οι στίχοι «Αν οι σεΐχηδες δεν μπορούν να αποδώσουν δικαιοσύνη, τότε ν' αλλάξουμε την εξουσία και να την δώσουμε στην ωραία γυναίκα» ενώ σε ένα άλλο σημείο ο αλ Αζάμι επιτίθεται σε έναν άλλο ποιητή κατηγορώντας τον ότι «είναι με τους σεΐχηδες και παίζουν πλέιστεϊσον».

lifo.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα