ΣΑΡΚΟΖΙ: Δε θα μείνει στα λόγια ο φόρος Τόμπιν

07:26 11/1/2012 - Πηγή: 24wro
Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε πως η χώρα του δεν θα περιοριστεί απλώς να...
μιλά περί της δασμολόγησης των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αλλά συνάμα «θα την εφαρμόσει».

«Διαπίστωσα πως υπάρχουν πλείστα σχόλια για τη βούληση της Γαλλίας να δασμολογήσει τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και περί του εάν και κατά πόσο θα πρέπει να το πράξει μόνη της, ή μαζί με όλους τους άλλους», τόνισε ο Σαρκοζί
από τη Μιλούζ, στην ανατολική Γαλλία. «Προφανώς, η Γαλλία οφείλει να το εφαρμόσει μαζί με τους άλλους. Αλλά εάν η Γαλλία αναμένει εάν θα αποφασίσουν οι άλλοι να δασμολογήσουν τον χρηματοοικονομικό τομέα, τότε ο τομέας αυτός ουδέποτε θα δασμολογηθεί», τόνισε εμφατικά ο πρόεδρος.

Κατά τον ίδιον, «το θέμα έχει τεθεί λάθος. Η Γαλλία επιθυμεί να εφαρμόσει τη δασμολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών μαζί με τους άλλους. Όμως η Γαλλία θέλει αυτό να επιτευχθεί και για να επιτευχθεί αυτό, η Γαλλία δεν θα περιοριστεί απλώς να μιλά, αλλά θα το πράξει», διαβεβαίωσε. «Ένιωσα πολύ ευτυχής για την υποστήριξη της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ πάνω σε ένα θέμα που εγώ θεωρώ πως είναι τόσο σημαντικό», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την υποστήριξή της στην πρόθεση του Σαρκοζί να επιβάλει δασμούς στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, αν και δήλωσε πως η κυβέρνησή της είναι διχασμένη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, που την αναγκάζει να τάσσεται υπέρ της ομόφωνης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγχρόνως η κυβερνητική εκπρόσωπος κα. Βαλερί Πεκρές παραδέχθηκε ότι «στην περίπτωση που οι εταίροι διαφωνήσουν και η Γαλλία προχωρήσει επομένως μόνη στην εφαρμογή τέτοιου φόρου, τότε στην πράξη θα βρεθεί ο τρόπος η επιβολή του φόρου να καταστρατηγηθεί».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν τόνισε ότι «το θέμα αυτό θα έλθει σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση (Κάτω Βουλή) τον μήνα Φεβρουάριο και θα αφορά τις συναλλαγές με μετοχές, χρηματιστηριακά παράγωγα, ομόλογα. Πάντως με έναν χαμηλό συντελεστή», την ώρα που ενδεικτικά η Επιτροπή των Βρυξελλών προτείνει έναν συντελεστή 0,1% .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκτιμήσει ότι με μία πανευρωπαϊκή επιβολή του φόρου θα ήταν δυνατόν να συλλεγούν ετησίως ως και 55 δισεκατομμύρια ευρώ.

Newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα