Σαρκοζί - Μπερλουσκόνι τρέχουν τώρα για το μεταναστευτικό!

09:10 27/4/2011 - Πηγή: 24wro
Το μεταναστευτικό ήταν το κύριο θέμα στην ατζέντα συνάντησης του Νικολά Σαρκοζί και...
του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που έγινε χθες στη Ρώμη.

Το αρχικά ψυχρό κλίμα άλλαξε όταν και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν και με κοινή επιστολή ζητούν την αναθεώρηση της Συνθήκης του Σένγκεν.

«Θέλουμε να επιζήσει η Συνθήκη του Σένγκεν αλλά για να επιζήσει πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό. «Πιστεύουμε στην ελεύθερη κυκλοφορία αλλά πιστεύουμε
και κράτος δικαίου» πρόσθεσε.

Αυτό που ζητούν οι δύο αρχηγοί είναι να ενεργοποιείται ο μηχανισμός συνοριακών ελέγχων «προσωρινά» σε ειδικές περιπτώσεις. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Συνθήκη πρέπει να περιλαμβάνει τη δυνατότητα να «πραγματοποιούνται προσωρινά έλεγχοι σε περιπτώσεις εξαιρετικών δυσκολιών».

Σύμφωνα με την γαλλική Le Monde, οι Γάλλοι ζητούν επίσης να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες του Σένγκεν να πραγματοποιούν ελέγχους στα σύνορα τους σε περίπτωση που μια άλλη χώρα «δεν είναι σε θέση να ελέγξει τα εδαφικά της όρια».

Ο Ζοζέ Μπαρόζο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποδέκτης της επιστολής χαρακτήρισε «καλή είδηση» τις προτάσεις των δύο χωρών δηλώνοντας ότι «είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις προτάσεις που είχε καταθέσει η Κομισιόν πριν από μερικούς μηνες».

Η Συνθήκη του Σένγεν υπογράφηκε το 1985 και προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της ΕΕ χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορά της. Εκτός Σένγκεν είναι η Βρετανία και η Ιρλανδία ενώ χώρες όπως Ισλανδία, Νορβηγία και Ελβετία που δεν είναι μέλη της Ένωσης ανήκουν στη ζώνη.

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα