Ρωσοτουρκικοί ελιγμοί στα συντρίμμια της Συρίας

08:37 15/9/2012 - Πηγή: 24wro
Χρησιμοποιώντας τις θρησκείες, Τουρκία και Ρωσία προσπαθούν να ενισχύσουν τις σφαίρες...
επιρροής τους στη Μέση Ανατολή με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στη Συρία. Σε αυτό το πλαίσιο την περασμένη μόλις εβδομάδα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσε ειδική διαθρησκειακή συνάντηση όπου ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάνπαρουσίασε την Τουρκία ως χώρα που σέβεται και τιμά την διαφορετικότητα των θρησκειών, ενώ παραλλήλισε τις συγκρούσεις στη Συρία με τη μάχη της Καρμπάλα, όπου σφαγιάστηκε ο εγγονός του Προφήτη Μωάμεθ.

Την
ίδια ώρα ο «υπουργός Εξωτερικών» του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας συναντιόταν με εκπροσώπους των μουσουλμανικών και χριστιανικών κοινοτήτων της Συρίας δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση της χώρας του.
«Μπορεί τα θύματα να είναι διαφορετικά και η βία να εκδηλώνεται αλλιώς, όμως αυτό που συμβαίνει, είναι το ίδιο με τα όσα έγιναν στην Καρμπάλα». Η φράση του Τούρκου πρωθυπουργού στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη με θέμα: «Η Αραβική αφύπνιση και η ειρήνη στη Μέση Ανατολή: Η μουσουλμανική και η Χριστιανική προσέγγιση» προκάλεσε αίσθηση στο ακροατήριο του, το οποίο απαρτιζόταν από 200 στελέχη διαφόρων μουσουλμανικών και χριστιανικών κοινοτήτων από 23 χώρες.

Και αυτό διότι όλοι γνώριζαν ότι η μάχη αυτή έχει έναν ξεκάθαρο συμβολισμό. Το ξεκλήρισμα πριν από 1332 χρόνια του εγγονού του Μωάμεθ, των συγγενών και των υποστηρικτών του, από τον Χαλίφη Γιαζίντ επειδή δεν αναγνώριζε την εξουσία του, αποτελεί μείζονος σημασίας γεγονός για την εξέλιξη της μουσουλμανικής θρησκείας και ιδιαίτερα του Σιιτικού Ισλάμ.

Σουνίτης ο ίδιος, όπως δήλωσε άλλωστε, ο κ. Ερντογάν επικαλούμενος τον Θεό τόνισε:«Γνωρίζω πολύ καλά ότι η θρησκεία απαγορεύει τον φόνο, είτε πρόκειται για σιίτες ή σουνίτες. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο φόνος απαγορεύεται από τον Χριστιανισμό, τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ». Και αναφερόμενος στη λογική «αυτά τα αθώα παιδιά, δεν έχουν την ίδια μ' εμάς αίρεση• ας πεθάνουν» με αφορμή τις δολοφονίες παιδιών στη Συρία αναρωτήθηκε: «Για όνομα του Θεού, τι είδους κατανόηση είναι αυτή; Πως είναι δυνατόν, με ποιες αξίες και με ποια συνείδηση κατανοεί κανείς αυτά τα πράγματα;».

Οθωμανική ανοχή

Οι ευθείες βολές του Ταγίπ Ερντογάν προς τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο δεν περιορίστηκαν εκεί. Στην συνέχεια παρουσίασε το μοντέλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην διάρκεια της οποίας, όπως σημείωσε, οι θρησκείες είχαν μεγάλη ανοχή για να καταλήξει προβάλλοντας την σημερινή Τουρκική Δημοκρατία στην οποία«κάθε δόγμα και κάθε θρησκεία αποτελούν πηγή μεγάλου πλούτου».
Το πνεύμα Ερντογάν περιέγραψε με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος κατά τη διάρκεια δείπνου φέρεται να δήλωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η χώρα του είναι προστάτης όλων των καταπιεσμένων της Μέσης Ανατολής. «Όταν στρέφουμε το βλέμμα στη Μέση Ανατολή, δεν βλέπουμε ποιος είναι σουνίτης, σιίτης, μουσουλμάνος ή χριστιανός, βλέπουμ
Keywords
Τυχαία Θέματα