Ρεκόρ κόστους για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι

20:33 4/2/2013 - Πηγή: 24wro
Ενα περίπου χρόνο πριν από την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας...
και έχει ήδη καταρριφθεί ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Οι Αγώνες θα κοστίσουν όσο καμία άλλη ως σήμερα αθλητική εκδήλωση. Το κόστος υπολογίζεται σε 50 δισ. δολάρια, με τα τρία τέταρτα του ποσού να έχουν ήδη δαπανηθεί.

Από το 2008, όταν άρχισαν τα έργα, δαπανήθηκαν περίπου 46 δισ. δολάρια για την αθλητική και οδική υποδομή καθώς και για βοηθητικές
κατασκευές γραφείων, καταστημάτων κ. α. σύμφωνα με στοιχεία που έδοσε στην δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Κοτζάκ την Δευτέρα.

Το αστρονομικό ποσό των 50 δισ. δολαρίων είναι 25 φορές μεγαλύτερο από το ποσό που κόστισαν οι τελευταίοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί στο Βανκούβερ του Καναδά, το 2010. Το υψηλό κόστος των αγώνων του Σότσι οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν υπήρχε καμία υποδομή, όλα έπρεπε να γίνουν εξ αρχής», εξηγούν αρμόδιες αρχές. Υπολογίζεται, ωστόσο, ότι ένα 20% περίπου του κόστους οφείλεται στην διαφθορά.

Το κόστος των αγώνων του Σότσι είναι πάνω από τέσσερις φορες μεγαλύτερο από εκείνο που αρχικά, το 2007, είχε προβλεφθεί δηλαδή τα 12 δισ. δολάρια που είχε προβλέψει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όταν δήλωσε ότι «το Σότσι θα γίνει πρώτης τάξεως σε παγκόσμια κλίμακα, χειμερινό θέρετρο αγώνων και τόπος ανάπαυσης».

Το κόστος των αγώνων του Σότσι είναι μεγαλύτερο και από το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, το 2008 - - είχαν κοστίσει περίπου 40 δισ. δολάρια και έχουν χαρακτηριστεί ως οι πιο δαπανηροί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Μεγάλες κρατικές ρωσικές επιχειρήσεις, όπως οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, η Gazprom, η Roseneft κ. α. αλλά και ευρωπαϊκά και αμερικανικά συγκροτήματα, όπως η Coca Cola, η NBCTV, η Siemens κ. α. έχουν συνεισφέρει στην κάλυψη του κόστους.

Μια δεκάδα ξενοδοχείων πολυτελείας - των συγκροτημάτων Hyatt, Starwood, Intercontinental, Residor κ. α. - θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τις 15.000 «ενθουσιώδεις φίλους των χειμερινών σπορ» προβλέπει ο Χέρμαν Ζεντεράουερ, διευθυντής έργων της γερμανικής τουριστικής εταιρίας Tui.

tovima.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα