Ραδιενεργό ιώδιο εντοπίστηκε στην Ρωσία!!!

20:20 29/3/2011 - Πηγή: 24wro
Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου από την κατεστραμμένη πυρηνική... μονάδα της Ιαπωνίας ανιχνεύτηκαν στο ανατολικό άκρο της Ρωσίας, αλλά δεν δημιουργούν καμία απειλή για την υγεία, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Δοκιμές του αέρα στην περιοχή Πριμόριε της Ρωσίας, από το Σάββατο έως και σήμερα, εντόπισαν ίχνη ιωδίου-131, αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της περιοχής, Μπόρις Μπουλάι.

«Η συγκέντρωσή του είναι πάνω από 100 φορές χαμηλότερη από το αποδεκτό επίπεδο, και ως εκ τούτου δεν αντιπροσωπεύει απειλή για την υγεία των ανθρώπων», προσθέτει η ίδια
πηγή.

Τα επίπεδα ακτινοβολίας που ανιχνεύτηκαν στην Προμόριε κυμάνθηκαν μεταξύ 7 και 16 μικρορέντγκεν (microroentgens) την ώρα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που είναι εντός των φυσιολογικών ορίων, προσθέτει η υπηρεσία. Οι ρωσικές αρχές δηλώνουν ότι τα επίπεδα μέχρι 30 microroentgens την ώρα θεωρούνται ασφαλή.

Στο μεταξύ, Ιάπωνας υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι κρατική βοήθεια πιθανώς να ζητηθεί από την εταιρεία Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), τον φορέα εκμετάλλευσης την κατεστραμμένης πυρηνικής μονάδας.

«Επειδή η χώρα προωθούσε την πυρηνική ενέργεια, ως πολιτική της, είναι απαραίτητο η χώρα να αναλάβει εν τέλει την ευθύνη», φέρεται ότι δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Κοϊσίρο Γκέμπα, υφυπουργός αρμόδιος για την εθνική πολιτική, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Κyodo.

Δεν διευκρίνισε πάντως αν αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή της εθνικοποίησης της εταιρείας, όπως ορισμένοι παρατηρητές έχουν εικάσει, ή κάποιου άλλου μηχανισμού στήριξης.
Keywords
Τυχαία Θέματα