ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

20:11 17/11/2011 - Πηγή: 24wro
Η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές... εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου ξεκίνησε, επίσημα, τα μεσάνυχτα στην Κροατία και θα ολοκληρωθεί στις 2 Δεκεμβρίου. Για τις συνολικά 151 έδρες στη Βουλή θα αναμετρηθούν 204 πολιτικά κόμματα, 81 συνασπισμοί κομμάτων και 28 ανεξάρτητοι...
υποψήφιοι. Πρόκειται για τη βραχύτερη προεκλογική περίοδο στην Κροατία, διάρκειας μόλις τριών εβδομάδων, με τους πολιτικούς αναλυτές να θέτουν ερωτήματα για τη χρησιμότητά της,
σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό HRT.
Μερίδα πολιτικών αναλυτών υποστηρίζει ότι η προεκλογική εκστρατεία δεν θα επηρεάσει σε καθοριστικό βαθμό τους ψηφοφόρους, επειδή τα σκάνδαλα διαφθοράς, τα σκάνδαλα στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων και οι συλλήψεις έχουν ήδη επιδράσει στην πολιτική ζωή της χώρας και στις εκλογικές λίστες που έχουν κατατεθεί στην Κρατική Εκλογική Επιτροπή.
Η μεγαλύτερη μάχη αναμένεται να δοθεί μεταξύ της κυβερνώσας Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) και του συνασπισμού Kukuriku τεσσάρων κεντροαριστερών κομμάτων.
Το αστείο όνομα «Kukuriku» (κικιρίκου) προέρχεται από γνωστό εστιατόριο στο Κάσταβ, όπου έγινε η συνεδρίαση των κομμάτων που μετέχουν στο συνασπισμό, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Κροατικό Λαϊκό Κόμμα-Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, Δημοκρατική Συνέλευση Ίστριας και Κροατικό Κόμμα Συνταξιούχων.
Μέχρι στιγμής, σε πρώτο πλάνο βρίσκονται τα σκάνδαλα διαφθοράς, με πρωταγωνιστές στελέχη της κυβερνώσας Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) και η δίκη του πρώην αρχηγού του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού Ίβο Σανάντερ που άρχισε στο Ζάγκρεμπ.
Το 70% των νυν βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος δεν θέτουν υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές.
Την προεκλογική εκστρατεία επιτηρεί η Επιτροπή Ηθικής, η οποία έχει υιοθετήσει και τον εκλογικό κώδικα ηθικής, ο οποίος δεν επιτρέπει προτροπή σε βία και διάδοση μίσους, με βάση την εθνικότητα και τη θρησκεία.


Keywords
Τυχαία Θέματα