Πυρετώδεις διεργασίες για το κούρεμα

07:56 14/1/2012 - Πηγή: 24wro
Πυρετώδεις επαφές κυρίως σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσινγκτον αναμένονται τις...
επόμενες ώρες και ημέρες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών όσον αφορά το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI).

Στόχος είναι η γεφύρωση των διαφωνιών που έχουν ανακύψει έτσι ώστε να επιτευχθεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά τουλάχιστον 50%, βασικό προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης ύψους 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Η επόμενη συνάντηση του επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών Τσαρλς Νταλάρα με την ελληνική πλευρά αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 18 Ιανουαρίου.

Έως τότε οι επαφές στο εξωτερικό έχουν ως στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις που έχουν ανακύψει τόσο για το επιτόκιο, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητά τα νέα ομόλογα να έχουν επιτόκια περίπου 3%, όσο και το αίτημα για βαθύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και συμμετοχή στο πρόγραμμα και των ελληνικών ομολόγων ύψους 43 δισ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι συνομιλίες, μεταξύ ιδιωτών πιστωτών και ελληνικού δημοσίου, διακόπηκαν χθες το μεσημέρι όταν ολοκληρώθηκε το δεύτερο ραντεβού του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα. Αμέσως μετά το IIF εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογράμμιζε: «Οι διαπραγματεύσεις για το PSI plus θα συνεχισθούν την επόμενη εβδομάδα» σημειώνοντας ότι απαιτείται «η διακοπή των συνομιλιών ώστε να επανεξεταστεί η εθελοντική φύση του προγράμματος». Εξέφραζε, επίσης, την ελπίδα η Ελλάδα «να είναι σε θέσει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για το PSI σε κάποια φάση».

Για το θέμα τοποθετήθηκε επισήμως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που σε ανακοίνωσή του τόνισε: «Προσβλέπουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία για το PSI η οποία, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του επίσημου τομέα, θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Keywords
Τυχαία Θέματα