ΨΑΧΝΟΥΝ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

11:30 4/10/2011 - Πηγή: 24wro
Η θετικότατη για την Ελλάδα δήλωση ανώτατου κοινοτικού αξιωματούχου… στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «η μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το έλλειμμα το 2011 δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει την επόμενη δόση», αλλά και οι συνεχείς και επίπονες...
διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης αναφορικά με το φλέγον θέμα των εγγυήσεων
αποτελούν τα βασικά σημεία που συνέθεσαν την συνεδρίαση του Eurogroup.

Μια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε ελάχιστες ώρες μετά την έγκριση, από το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο, του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2012 και των στόχων που ετέθησαν για το έλλειμμα αλλά και τις επίπονες διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Στόχοι που χαρακτηρίζονται φιλόδοξοι ακόμα και από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο – αλλά και τον αρμόδιο Επίτροπο Όλι Ρεν – δεν παύουν όμως να αποτελούν ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της κάλυψης, εκ μέρους της Ελλάδας, των δεσμεύσεων που ανέλαβε έναντι των εταίρων και πιστωτών της.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι υπουργοί των 17 φέρονται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το θέμα των ελληνικών εγγυήσεων που απαιτεί η Φινλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Η νέα εξέλιξη στο θέμα έχει να κάνει με την διαπραγμάτευση επί ενός σχεδίου που προβλέπει ότι η Ελλάδα θα παράσχει εγγυήσεις στη Φινλανδία, ενώ από την πλευρά της η τελευταία θα παραιτηθεί από τα δυνητικά κέρδη στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο ΕFSF και στη συμφωνία διάσωσης της χώρας μας.

Πάντως απόφαση είναι εξαιρετικά δύσκολο να ληφθεί άμεσα, κάτι που προανήγγειλε και ο ίδιος ο πρόεδρος Εurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Το αυτό συμβαίνει και ως προς την απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα.

Κάτι που με τη σειρά του είχε προκαθορίσει στις δικές του δηλώσεις ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε που τόνισε πως οι Ευρωπαίοι θα περιμένουν πρώτα τις συστάσεις της τρόικας  για την Ελλάδα. Ο χερ Σόιμπλε επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να τεθεί επί τάπητος το θέμα ενίσχυσης του EFSF, προτού ολοκληρωθεί από όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια η διαδικασία έγκρισής του.
Keywords
Τυχαία Θέματα