Πρόβλημα σε ηλεκτρικές συσκευές; Ιδού η λύση!

12:58 23/7/2012 - Πηγή: 24wro
Ο έμπορος αρνείται 2ετή εγγύηση για μία συσκευή, δεν βρίσκετε ανταλλακτικά για τη ...κουζίνα, δεν έχει οδηγίες στα ελληνικά, αθέτησε τους όρους ο πωλητής αυτοκινήτου, αργεί η επισκευή του ψυγείου. Όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με μικρότερα η μεγαλύτερα προβλήματα στις αγορές συσκευών, μικρών και μεγάλων.

Η γενική γραμματεία Καταναλωτή καταγράφει τα 10 πιο συχνά προβλήματα στις πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών (εγγυήσεις, service,οδηγίες χρήσεως, κλπ) και τις απαντήσεις τους:

1. Αγόρασα μια ηλεκτρική συσκευή και έχει εγγύηση 1χρόνο. Στο κατάστημα μου ζήτησαν επιπλέον χρήματα για να
εξασφαλίσω εγγύηση για το 2ο χρόνο. Υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος εγγυήσεως για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά;

Απάντηση: Σε παροχή εγγύησης υποχρεούνται τόσο ο πωλητής όσο και ο κατασκευαστής (ά. 5 ν. 2251/1994). Δεν ορίζεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ισχύος της εγγύησης, παρά μόνο ότι η διάρκειά της πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με την πιθανή διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Πάντως, σύμφωνα με τον ΑΚ (άρθρα 540, 554 & 555) όπως ισχύει απέναντι στον πωλητή οι καταναλωτές έχουν τα δικαιώματά τους από τη σύμβαση της πώλησης, σύμφωνα με τα οποία σε περίπτωση πώλησης πράγματος με πραγματικό ελάττωμα, δικαιούνται να ζητήσουν διόρθωση, αντικατάσταση, ακόμα και να υπαναχωρήσουν από τη σύμβαση. Τα δικαιώματά τους αυτά μπορούν να τα ασκήσουν εντός 2 ετών από την ημερομηνία της αγοράς.

2. Αγόρασα ένα ψυγείο, παρουσίασε βλάβη εντός της εγγύησης και καθυστερούν υπερβολικά να το επισκευάσουν.

Απάντηση: Όταν ο απαιτούμενος χρόνος επισκευής για προϊόν εντός εγγύησης υπερβαίνει τις 15 εργάσιμες μέρες, δικαιούστε να ζητήσετε την προσωρινή αντικατάσταση του προϊόντος για όσο χρόνο διαρκεί η επισκευή (ά. 5,παρ. 5 του ν. 2251/1994).

3. Αγόρασα μια ηλεκτρική συσκευή (π.χ. τηλεόραση)και δεν είχε οδηγίες στα ελληνικά.

Απάντηση: Σε κάθε πώληση ο προμηθευτής οφείλει να παρέχει γραπτώς στην ελληνική γλώσσα ή με σύμβολα διεθνώς αναγνωρισμένα σαφείς και πλήρης οδηγίες για την ασφαλή χρήση και συντήρηση του προϊόντος (ά. 5 παρ. 2του ν. Ν. 2251/94). Αν όχι μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

4. Αγόρασα μια ηλεκτρική κουζίνα. Παρουσίασε βλάβη μετά την περίοδο της εγγύησης. Η εταιρεία μου λέει πως δεν έχει ανταλλακτικό γιατί το μοντέλο είναι παλιό.

Απάντηση: Όταν το προϊόν βρίσκεται μεν εκτός εγγύησης, όμως εντός της πιθανής διάρκειας ζωής του (κατά την πώληση ο προμηθευτής οφείλει να ενημερώνει τον καταναλωτή για την πιθανή διάρκεια ζωής), ο προμηθευτής οφείλει να εξασφαλίζει την επισκευή του και την παροχή προμήθειας ανταλλακτικών (ά.5παράγραφοι 3 & 7 του ν.2251/1994). Μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

5. Με την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου ο πωλητής μου υποσχέθηκε 2 χρόνια εγγύηση. Ωστόσο, η εταιρεία δεν καλύπτει την επισκευή της βλάβης που παρουσιάστηκε εντός του χρόνου της εγγύησης. Κατά τη γνώμη μου δεν
Keywords
Τυχαία Θέματα