Πρώτο κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση οι αποκρατικοποιήσεις

10:04 30/10/2012 - Πηγή: 24wro
Σε σκληρή δοκιμασία εξελίσσεται για την συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού η σημερινή...
ψηφοφορία του νομοσχεδίου που καταργεί το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στις ΔΕΚΟ καθώς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ξεκαθαρίζουν ότι θα καταψηφίσουν.
Την ίδια ώρα, παραμένει το αδιέξοδο στα εργασιακά
καθώς η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη θέση της πως δεν θα ψηφίσει τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ενώ χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε και η χθεσινή συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Σχετικά με το μείζον θέμα των αποκρατικοποιήσεων, σημείο αιχμής εμφανίζεται στο 2ο άρθρο του νομοσχεδίου το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ.

Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Μάρκος Μπόλαρης, Θάνος Μωραϊτης, Γιάννης Δριβελέγκας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Αντζελα Γκερέκου, Θεοδώρα Τζάκρη κ.α. ξεκαθαρίζουν πως αν «δεν προστεθεί ρύθμιση ώστε κάθε αποκρατικοποίηση να περνά πρώτα από την βουλή για έγκριση» τότε θα καταψηφίσουν.

Όμως εκτός του ΠΑΣΟΚ, και η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει το συγκεκριμένο άρθρο καθώς θεωρεί ότι δεν έχει «αναπτυξιακό χαρακτήρα» και πως δεν διασφαλίζει «τους στρατηγικούς φορείς του δημοσίου που διαχειρίζονται νερό και ενέργεια».

Υπενθυμίζεται, η συνεδρίαση της Ολομέλειας ξεκινά στις 6 το απόγευμα, ενώ η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και για τα 4 άρθρα του νομοσχεδίου και τις 2 τροπολογίες, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί αργά το βράδυ. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ορισμένοι δεν αποκλείουν να ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου σήμερα το βράδυ και να μεταφερθεί για την Τετάρτη το πρωί μόνο η ψηφοφορία.

Ταυτόχρονα, παρατείνεται το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων λόγω της διαφωνίας γύρω από το εργασιακό.

Η εμπλοκή άλλαξε τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου που θα φέρει το πολυνομοσχέδιο προς ψήφιση στην Βουλή στις 5 Νοεμβρίου -και όχι στις 2- όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός για να έχει ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι τις 7 του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρωθυπουργός επιμένει ότι θα συνεχίσει τον σχεδιασμό του για την εκταμίευση της δόσης από το Γιουρογκρούπ στις 12 Νοεμβρίου. Η κρίσιμη στιγμή λοιπόν θα είναι κατά την ψηφοφορία.

moneypost.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα