Πρώην αστυνομικός φυλακίστηκε για το φόνο της δημοσιογράφου Άννας Πολιτόφσκαγια

13:15 15/12/2012 - Πηγή: 24wro
Με καταδίκη 11 χρόνων στην πλάτη του ο πρώην αξιωματικός της Μοσχοβίτικης...
αστυνομίας Dmitry Pavlyuchenkov φυλακίστηκε για το ρόλο του στην δολοφονία της προσβεβλημένης ρωσίδας δημοσιογράφου Anna Politkovskaya.

Ο Παλιουτσένκο κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της Μόσχας ότι παρακολουθούσε κατά βήμα της Πολιτόφσκαγια και είχε εφοδιάσει τον φονιά της δημοσιογράφου με το όπλο.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ακόμα ότι δεν χρήζει λόγο η μείωση της ποινής που του επιβλήθηκε.
Η δίκη του Παλιουτσέκο, είχε διαχωριστεί
από άλλων πέντε που επίσης είναι κατηγορούμενη για το φόνο της δημοσιογράφου το 2006, που είχε συγκλονίσει όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο επίσης του επέβαλε να πληρώσει αποζημίωση τρία εκατομμύρια ρούβλια ($97.500) στα παιδιά της Πολιτόφσκαγια.

Η οικογένειά της είχε απαιτήσει αποζημίωση 10 εκατομμύρια ρούβλια.

Ο εγκέφαλος της δολοφονίας της δημοσιογράφου θεωρείται ο Τσετσένος γκάνγκστερ Lom-Ali Gaitukayev που φαίρεται πως πέρασε την «εντολή της δολοφονίας» στον Παλιουτσένκο, ο οποίος «είχε προσλάβει» τους δολοφόνους.

Για την δολοφονία, κατηγορούνται επίσης τρία μέλη της ίδια οικογένειας των Τσετσένων Rustam Makhmudov που κατηγορείται ότι πυροβόλησε το φονικό όπλο, και μαζί κατηγορούμενοι είναι τα αδέλφια του Dzhabrail και Ibragim που τον βοήθησαν να διαφύγει με αυτοκίνητο.

Όλοι τους είχαν καταδικαστεί σε δίκη του 2009, αλλά η υπόθεση βρίσκεται πλέον στο ανώτατο δικαστήριο.
Ο Gaitukayev συνελήφθ8η το 2007 και ήδη εκτίει ποινές κάθειρξης για δολοφονίες επιχειρηματιών. Για την υπόθεση της Πολιτόφσκαγια κατηγορήθηκε πέρυσι.

Η 48χρονη Politkovskaya ήταν ερευνήτρια δημοσιογράφος στην εφημερίδα Novaya Gazeta και είχε γράψει επικριτικά άρθρα για την πολιτική του Κρεμλίνου και τις στρατιωτικέ επιχειρήσεις στην Τσετσενία.

Είχε δολοφονηθεί στις 7 Οκτωβρίου 2006, μέσα στον ανελκυστήρα της πολυκατοικίας που έμενε στη Μόσχα.
Keywords
Τυχαία Θέματα