Πράσινο φως για τη δόση αναμένεται να ανάψει το Eurogroup

08:41 20/11/2012 - Πηγή: 24wro
Συμφωνία στο Eurogroup σήμερα, Τρίτη, για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ προς...
την Ελλάδα προεξοφλούν ανώτατα στελέχη της Ευρωζώνης, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως βρίσκεται κοινός τόπος μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters
ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πιθανότατα θα εγκρίνουν σήμερα την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 44 δισ. ευρώ, αλλά η καταβολή της θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Βάσει του σεναρίου αυτού η τρόικα θα ελέγξει στις 28 Νοεμβρίου το αν οι ελληνικές δεσμεύσεις έχουν εκπληρωθεί και το Eurorgoup θα λάβει την τελική απόφαση για την καταβολή της επόμενης δόσης στις 3 Δεκεμβρίου. Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψουν ένα Μνημόνιο Κατανόησης στις 4 Δεκεμβρίου και η Ελλάδα θα λάβει τα χρήματα της δόσης στις 5 Δεκεμβρίου.
Στο Eurogroup αναμένεται και μια πολιτική συμφωνία επί της αρχής για τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και με τον οποίο θα καλυφθεί η χρηματοδότηση της διετούς παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η συμφωνία θα αφορά μόνο στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 15 δισ. ευρώ έως το 2014 και όχι για τα 17,6 δισ. της περιόδου 2104 -2016. Οι προτάσεις αυτές θα υποβληθούν από τους υπουργούς της ζώνης του ευρώ προς έγκριση στα εθνικά τους κοινοβούλια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 30 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με διαρροές από την ελληνική πλευρά και πληροφορίες διεθνών πρακτορείων Ευρωζώνη και ΔΝΤ αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα επί μιας δέσμη μέτρων για την απομείωση του χρέους που θα περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων των παλαιών δανείων στο επίπεδο των επιτοκίων των δανείων του EFSF, σε συνδυασμό με επιμήκυνση των ωριμάνσεων (μέχρι το 2032), πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά με πόρους από το πακέτο των 44 δισ. ευρώ, αλλά και την επιστροφή από την ΕΚΤ στις κεντρικές τράπεζες των κερδών που καταγράφει από τις επενδύσεις της στα ελληνικά ομόλογα.

in.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα