Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν παραγράφονται οι ποινικές ευθύνες πολιτικών

11:24 18/5/2012 - Πηγή: 24wro
Ο Π. Παυλόπουλος αναλύει το πώς θα γίνουν οι νέες εκλογές...
ενώ δεν αποκλείει να προκύψουν προβλήματα στην κατανομή εδρών που θα φέρουν ανατροπές.Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος αναλύει εμπεριστατωμένα το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος για την ενδεχόμενη παραγραφή ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, ενώ αποδίδει ευθύνες στον πρόεδρο της Στατιστικής Αρχής για τα σοβαρά προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν όσον αφορά στην κατανομή των βουλευτικών εδρών . Παράλληλα μιλά
για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις , τα ανοίγματα Σαμαρά στην κεντροδεξιά πολυκατοικία και τον ρόλο του Κ. Καραμανλή. Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Κύριε καθηγητά, υπάρχει συνταγματικό κενό όσον αφορά τις παραγραφές ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων που τελέστηκαν από πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση των πλαστών στοιχείων του Ελλείμματος και της υπαγωγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την τρόικα;
Δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό κενό . Υπάρχει η επιβεβλημένη ερμηνεία του Συντάγματος από το γράμμα και το πνεύμα των διατάξεων του. Το άρθρο 86 παρ 3 ορίζει ότι η αποσβεστική προθεσμία - γιατί περί αποσβεστικής προθεσμίας πρόκειται – διαρκεί όσο διαρκούν δύο σύνοδοι της Βουλής, περίπου δηλαδή δύο χρόνια.
Χθες όμως συνήλθε η Σύνοδος της Βουλής για την ορκωμοσία…
Θα το εξηγήσω. Η ερμηνεία επιβάλλει ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει λήξη της αποσβεστικής προθεσμίας, άρα παραγραφή όπως λέμε στην καθομιλουμένη, εάν δεν είχαμε Βουλή δύο Συνόδων. Πράγματι , την Πέμπτη ξεκίνησε η Σύνοδος της Βουλής με τη μόνη διαφορά ότι όταν διαλυθεί η Βουλή , σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε Βουλή με διάρκεια δύο Συνόδων. Άρα, δεν υπάρχει θέμα παραγραφής ούτε καν έναρξης της προθεσμίας παραγραφής. Η επόμενη Βουλή που θα προκύψει μπορεί να ξεκινήσει την όλη διαδικασία. Να θυμάστε δε ότι στην επόμενη Βουλή , δεν συνυπολογίζεται ο χρόνος των δύο - τριών ημερών που θα διαρκέσει η παρούσα Βουλή. Αυτή είναι η ορθή ερμηνεία του Συντάγματος και δεν νομίζω ότι υπάρχει και διαφορετική άποψη περί του θέματος.
Αν πάντως θελήσουν οι εμπλεκόμενοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, υπάρχει νομικό έρεισμα ;
Η ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος ανήκει και στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη. Η πρωτοβουλία άσκησης δίωξης με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ανήκει στη Βουλή. Επομένως, η Βουλή θα δώσει την ερμηνεία και είναι αδιανόητο - κατά την κρίση μου - να δοθεί διαφορετική ερμηνεία. Από ‘κει και πέρα , πράγματι είναι και θέμα Δικαιοσύνης γιατί όταν θα φτάσει η υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο , όπως προβλέπει το Σύνταγμα , θα εξεταστεί το θέμα της παραγραφής. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι θα ήταν έξω από κάθε λογική μια ερμηνεία που θα έλεγε ότι επειδή άνοιξε για δυο - τρία εικοσιτετράωρα η Βουλή , παρήλθαν οι δύο Σύνοδοι κι επομένως δεν υπάρχει θέμα ποινικής δίωξης.

Οι εκλογές θα γίνουν με βάση τα στοιχεία της παλαιάς απογραφής ή της νέας ;

Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα τις ευθύνες του οποίου επωμίζεται η Ελληνική Στατιστική Αρ
Keywords
Τυχαία Θέματα