Πότε παρουσιάζεται η ακμή;

16:13 9/7/2012 - Πηγή: 24wro
Μάθετε πώς να την αντιμετωπίσετε...
Η ακμή είναι η συχνότερη φλεγμονώδης δερματοπάθεια των νέων. Εμφανίζεται κυρίως κατά την εφηβική περίοδο (14-18 στα κορίτσια, 15-19 στα αγόρια), ενώ στις γυναίκες μπορεί να εμφανισθεί και μετά την ηλικία των 25 ετών.

Πλην της εφηβικής ηλικίας η ακμή μπορεί να παρουσιασθεί κατά την νεογνική και βρεφική ηλικία. Το ποσοστό των ατόμων που πάσχει από οποιασδήποτε μορφής ακμή πλησιάζει το 80%. Οι άνδρες παρουσιάζουν βαρύτερη μορφή της νόσου, ενώ η ακμή φαίνεται να διαρκεί περισσότερο στις γυναίκες. Η μέση διάρκεια της νόσου είναι 4-5 χρόνια, ενώ σε σημαντικό
ποσοστό μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο.
Αιτιολογία – Παθογένεια
Η ακμή είναι η συχνότερη νόσος της τριχοσμηγματογόνου μονάδας. Εμφανίζεται στις περιοχές όπου οι σμηγματογόνοι αδένες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα, δηλαδή στο πρόσωπο, στη ράχη στο στήθος στους ώμους.
Η αιτιοπαθογένεια της νόσου δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη, εν τούτοις η επικρατούσα άποψη είναι ότι συμβάλλουν τέσσερις τουλάχιστον παράγοντες σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα για την ανάπτυξη. Οι παράγοντες αυτοί είναι :
1. Η υπερέκκριση σμήγματος.
2. Η διαταραχή της κερατινοποίησης (που οδηγεί σε απόφραξη του πόρου του σμηγματογόνου αδένα).
3. Ο αποικισμός(μόλυνση) από το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής (του θυλάκου).
4. Η φλεγμονή
Πιο συγκεκριμένα, η υπερπαραγωγή σμήγματος οφείλεται στην αυξημένη ευαισθησία των σμηγματογόνων αδένων στη δράση των ανδρογόνων ορμονών. Η διαταραχή της κερατινοποίησης (που προκαλεί απόφραξη του τριχοσμηγματογόνου πόρου), δημιουργείται από παθολογικά αυξημένα κερατινοκύτταρα που συσσωρεύονται και συγκολλούνται στερεά μεταξύ τους, σχηματίζουν κεράτινα βύσματα που αποφράσσουν τον αυλό και εμποδίζουν την έξοδο του σμήγματος, με τελικό αποτέλεσμα την διάταση του πόρου του τριχοσμηγματογόνου αδένα.
3. Το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής υπάρχει σχεδόν πάντοτε στους αυλικούς τριχοσμηγματογόνους πόρους, ακόμη και σε υγιή άτομα. Παράγει ένζυμα, λιπάσες, πρωτεάσας και χημειοτακτικούς παράγοντες. Οι λιπάσες υδρολύουν το σμήγμα και απελευθερώνουν ελεύθερα λιπαρά οξέα που είναι ερεθιστικά και προκαλούν τις πρώτες εκδηλώσεις της ακμής τους, φαγέσωρες.
5.Η φλεγμονή είναι το αποτέλεσμα της ρήξης του εκφορητικού σωλήνα του σμηγματογόνου αδένα. Το περιεχόμενο (σμήγμα, κερατινοκύτταρα, λιπαρά οξέα, μικρόβια) απελευθερώνεται μέσα στο δέρμα προκαλώντας την εμφάνιση και των υπόλοιπων βλαβών της ακμής (βλατίδων, φλυκταινών, κύστεων). Όταν η φλεγμονή είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη καταλήγει στη δημιουργία ουλών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει γενετικό υπόστρωμα για την εκδήλωση της ακμής. Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, περίπου το 50%, αναφέρει ότι ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς του, είχε ακμή στη νεότητά του. Η κληρονομικότητα φαίνεται να επηρεάζει επίσης και τη βαρύτητα της νόσου.
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν δυσμενώς την πορεία της ακμής είναι: ενδοκρινοπάθειες με υπερπαραγωγή ανδρογόνων ορμονών (πολυκυστικές ωοθήκ
Keywords
Τυχαία Θέματα