Πόσο πάει ένα μωρό: 18.000 ευρώ το αγόρι, 12.000 ευρώ το κορίτσι

08:40 29/10/2013 - Πηγή: 24wro


Τα χρήματα που καταλήγουν στη βιολογική μητέρα, στην περίπτωση που παρεμβάλλονται μεσάζοντες, δεν ξεπερνούν τα...

3.000 ευρώ.
Τον Οκτώβριο του 2009 μια ευκατάστατη κυρία ελληνικής καταγωγής, η Π.Μ., έχωσε σε μια βαλίτσα τα ρούχα της εννιάχρονης Μαρίας-Σοφίας, την οποία υιοθέτησε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.

Έχωσε και τη μικρή σ' ένα ταξί και την επέστρεψε εκεί απ' όπου την πήρε: από ένα ίδρυμα για εγκαταλελειμμένα παιδιά στο Dren της Βουλγαρίας.
Τόσο απλά συνέβη, όσο απλά το ξανθό κορίτσι εντοπίστηκε
προ ημερών «παράταιρο» σε καταυλισμό Τσιγγάνων στα Φάρσαλα, όπου μεγάλωνε με γονείς άλλους από τους δικούς της. Ποια είναι, ποια γυναίκα τη γέννησε, τι συνέβη; Από τις μέχρι τώρα αντιφατικές καταθέσεις δεν βγαίνει άκρη.

Ο καλός «πελάτης»

Οι Αρχές αναζητούν την αρχή της ιστορίας στη Βουλγαρία.
Οχι τυχαία. Από τις αρχές του 2000 εξελίσσεται ένα αμείλικτο «παζάρι» βρεφών με επίκεντρο συγκεκριμένες περιοχές της Βουλγαρίας. Τι ρόλο παίζει η χώρα μας σ' αυτό; Καλός «πελάτης», με δεδομένο τα χαμηλά ποσοστά υπογονιμότητας που την τοποθετούν στη 17η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη Βουλγαρία υπάρχουν κοντά στα 14 ορφανοτροφεία, πάνω από 80 οργανώσεις-φορείς-ιδρύματα και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (κάποιες έχουν επίσημη άδεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης να μεσολαβούν σε διεθνείς υιοθεσίες) και περισσότερα από 7.000 παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί και ζητούν οικογένεια. Στο ήδη ζοφερό σκηνικό προστίθενται διάφορα κυκλώματα αγοραπωλησίας βρεφών με στόχο το κέρδος. Ενα αγόρι στη «μαύρη» αγορά κοστίζει γύρω στα 18.000 κι ένα κορίτσι πιάνει τα 12.000 με 15.000 ευρώ. Ο «τιμοκατάλογος» ελάχιστα επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση. Τα χρήματα που καταλήγουν στη βιολογική μητέρα -στην περίπτωση που παρεμβάλλονται μεσάζοντες- δεν ξεπερνούν τα 3.000.

Ναι, είναι αλήθεια πως ένα πρώτης τάξεως «χωνευτήρι» αποτελούν οι καταυλισμοί των Ρομά στη Βουλγαρία. Κάποια στιγμή, η πόλη Peshtera -ογδόντα χιλιόμετρα από τη Σόφια- είχε προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον και κυρίως των Γάλλων, που συνειδητοποίησαν δεκάδες παράνομες υιοθεσίες βρεφών με καταγωγή από εκεί.

Ακόμη μία περιοχή γκέτο είναι και το Μπουργκάς, που θεωρείται σημαντικό εγκληματικό δίκτυο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Εκεί ζουν περί τους 3.000 Ρομά. Για τους ανθρώπους αυτούς δεν περισσεύει τίποτα από το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, παρά μόνον φτώχεια και εκβιασμοί.

Οι Βούλγαροι τους κυνηγούν κατηγορώντας τους για τις αγοραπωλησίες, αλλά ως φαίνεται δεν κάνουν πολλά για να περιορίσουν την εγκληματική δράση ορισμένων απ' αυτούς και κυρίως όσων συνδράμουν με τις «εξυπηρετήσεις» τους στη νομιμοποίηση μιας παράνομης υιοθεσίας ή απλώς μιας αρπαγής.

Το 2011 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Τσβετάν Τσετάνοφ ανακοίνωνε την ύπαρξη ελληνοβουλγαρικού κυκλώματος που εμπλεκόταν στην πώληση 14 βρεφών, κυρίως Ρομά. Επιλεκτικά επέμενε να οριοθετεί τις αγοραπωλησίες εντός των καταυλισμών, μη θέλοντας να δώσει ευρύτερη διάσταση σε ένα κοινωνικό θέμα, το οποίο είναι μείζον για τη χώρα του. Από την εξάρθρωση του κυκλώματος, στο οποίο συνέδραμαν και οι ελληνικές αρχές, αποκαλύφθηκαν σοκαριστικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα ότι ακόμη και διά της βίας έπαιρναν τα μωρά μετά τη γέννα (δηλώσεις περιφερειακού εισαγγελέα Vladimir Chavdarov).

Η διαδρομή

Από τότε οι Αρχές γνώριζαν την ευκολία με την οποία εκδίδονται πλαστά πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις γέννησης! Τουλάχιστον 17 γυναίκες βουλγαρικής καταγωγής είχαν μεταφερθεί στην Ελλάδα και οδηγήθηκαν να γεννήσουν τα μωρά τους σε ελληνικά μαιευτήρια.

Η «διοχέτευση» βρεφών από τη Βουλγαρία κατανέμεται σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Πάτρα και κυρίως την Κρήτη. Ακόμη και οι ίδιοι οι Βούλγαροι μπήκαν στον πειρασμό κάποια στιγμή να αναρωτηθούν γιατί στην Κρήτη γίνονται τόσο πολλές παράνομες υιοθεσίες.

Ο Κωνσταντίνος Παπαμαστοράκης, δικηγόρος στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο οποίος κατά καιρούς έχει αναλάβει τέτοιες υποθέσεις, αιτιολογεί λέγοντας πως: «Ενα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι Βούλγαροι. Δουλεύουν στα χωράφια για δέκα ή είκοσι ευρώ. Είναι μια κλειστή κοινωνία, ο ένας γνωρίζει τον άλλον και η αναμετάδοση της πληροφορίας γίνεται εύκολα».

Είναι πάγια τακτική των υπηκόων Βουλγαρίας που συλλαμβάνονται στην Κρήτη να μην παραδέχονται ούτε στις αστυνομικές αρχές ούτε στο δικαστήριο, αλλά ούτε και στον ίδιο το συνήγορο υπεράσπισής τους ότι πήγαν να πουλήσουν το παιδί, εξηγεί ο Κ. Παπαμαστοράκης. Συνήθως τα υπό πώληση βρέφη καταλήγουν σε κάποιο ελληνικό Ιδρυμα, όπως συνέβη με ένα αγοράκι που κατέληξε στην Παιδόπολη Νεάπολης στο Λασίθι, καταλήγει ο ίδιος.

Δεν ξέρουμε τι θα απογίνει η ξανθιά πιτσιρίκα. Δεν ξέρουμε, όμως, τι θ' απογίνει και η 12χρονη πια Μαρία-Σοφία, που εγκαταλείφθηκε όταν ήταν τριών ετών από τους βιολογικούς της γονείς -βουλγαρικής καταγωγής- και εγκαταλείφθηκε ξανά όταν ήταν 9 ετών από μία γυναίκα ελληνικής καταγωγής, η οποία αφού υπέγραψε την υιοθεσία, λίγο καιρό μετά το μετάνιωσε και την ξαπόστειλε στο Ιδρυμα.

eglimatikotita.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα