Πόσο φιλοδώρημα να δίνεις σε περίοδο οικονομικής κρίσης

22:32 21/1/2012 - Πηγή: 24wro
Μπορεί τα χρήματα να λιγοστεύουν αλλά εσύ δεν χρειάζεται να χάσεις τους καλούς σου τρόπους...
Δες πόσο είναι ένα αξιοπρεπές φιλοδώρημα σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά και τα τακτικά και έκτακτα χαράτσια έχουν αδειάσει τις τσέπες σου και δεν σου αφήνουν και πολλά περιθώρια να είσαι γαλαντόμος. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσεις στην αντίθετη πλευρά και να γίνεις τσιγκούνης. Διάβασε τι φιλοδώρημα είναι ok να δίνεις σε κάθε περίσταση, ώστε ούτε
να καταξοδευτείς ούτε να γίνεις "τσίπης".

Πόσο πρέπει να δίνεις στο φαγητό;

Ένα 10% επί του συνολικού ποσού του λογαριασμού σου είναι ένα καλό φιλοδώρημα, δεδομένου ότι στη χώρα μας στις τιμές του καταλόγου συμπεριλαμβάνεται και ποσοστό 10% περίπου ως φιλοδώρημα, ενώ ο σερβιτόρος παίρνει σταθερό μισθό και δεν εξαρτάται από τα φιλοδωρήματα για να ζήσει.

Αν είσαι εξαιρετικά ευχαριστημένος από την εξυπηρέτηση μπορείς να αφήσεις και κάτι παραπάνω. Και εννοείται αν είσαι δυσαρεστημένος, άφησε κάτι λιγότερο.

Πόσο πρέπει να δίνεις όταν πηγαίνεις για ποτό;

Αν και πολλοί δεν αφήνουν τίποτα στο σερβιτόρο, υπάρχουν άλλοι που δίνουν περίπου ένα ευρώ για κάθε ποτό, το οποίο είναι ένα αξιοπρεπές πουρμπουάρ. Εξάλλου ο bartender κάνει περισσότερη δουλειά σε σχέση με τον σερβιτόρο, αφού βάζει όλη την τέχνη του για να φτιάξει το ποτό σου.

Πρέπει να δίνεις στον bartender φιλοδώρημα;

Οι bartenders συνήθως βγάζουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με τους σερβιτόρους. Και επιπλέον ποιος είναι ο λόγος να τους δίνεις φιλοδώρημα αν δεν σε βλέπουν να βάζεις τα χρήματα στο ειδικό γυάλινο δοχείο; Εκτός κι αν πάρεις το ποτό σου απευθείας από το μπαρ. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορείς να δώσεις κάτι.

Μπορείς να μην αφήσεις καθόλου φιλοδώρημα στο restaurant; Και πότε;

Ακόμα κι αν ο σερβιτόρος τα έχει κάνει «θάλασσα», είναι αρκετά χοντρό το να μην αφήσεις απολύτως τίποτα. Άφησε ένα μικρό πουρμπουάρ για να δείξεις τη δυσαρέσκειά σου. Είναι δικαίωμά σου εξάλλου.

Πόσο να δώσεις στο κομμωτήριο;

Κάποτε στα κομμωτήρια (στα μεγάλα τουλάχιστον) έδινες κάτι στην κοπέλα της γκαρνταρόμπας, κάτι σε αυτή που σε έλουσε, κάτι σε αυτή που σε χτένισε, κάτι σε αυτή που σε κούρεψε και πάει λέγοντας. Η οικονομική κρίση όμως έκανε τα πράγματα πιο απλά. Πολλοί δεν δίνουν καθόλου (που δεν είναι ό,τι καλύτερο). Καλό είναι να αφήσεις φιλοδώρημα (αποφάσισε εσύ το ποσό, ανάλογο με το κομμωτήριο και τις υπηρεσίες που δέχθηκες) σε ένα ή δυο άτομα που έκαναν την περισσότερη δουλειά και ασχολήθηκαν περισσότερο μαζί σου. Δεν θα σε παρεξηγήσει κανείς στις μέρες μας.

Πόσο να δώσεις στο ταξί;

Το savoir vivre θεωρεί υποχρεωτικό να αφήνεις πουρμπουάρ στον ταξιτζή. Αυτό είναι ok αν έχεις τόσα χρήματα που δεν ξέρεις τι να τα κάνεις (αλλά τότε μάλλον θα είχες και σοφέρ). Μην το παρακάνεις, δεν χρειάζεται να πάρεις ακόμα και το τελευταίο σεντ από τα ρέστα σου, αλλά ούτε και να παριστ
Keywords
Τυχαία Θέματα