Πως να διατηρήσετε το βάρος σας μετά τη δίαιτα

18:36 6/12/2011 - Πηγή: 24wro
Ενώ στόχος πολλών ατόμων είναι να χάσουν... βάρος, λίγοι είναι αυτοί που θα δώσουν βαρύτητα στη διατήρηση της απώλειας αυτής. Αποτέλεσμα είναι η σύντομη επανάκτηση βάρους, το οποίο πολλές φορές φτάνει ή και ξεπερνάει τα αρχικά επίπεδα. Η διατήρηση της απώλειας του βάρους που χάσαμε, είναι σημαντικότερη από την ίδια την απώλεια, γι αυτό θα πρέπει να δώσουμε και την ανάλογη προσοχή.Αρχικά, θα πρέπει να εκτιμήσουμε τους λόγους που μας οδηγούν στην επανάκτηση του χαμένου βάρους:

- αυξημένα υπερφαγικά επεισόδια - όταν ακολουθούμε μια αυστηρή δίαιτα με πολλές απαγορεύσεις και πολλή πείνα , έχουμε
πολλές πιθανότητες να νιώσουμε στέρηση και αυτό να μας οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφής ή το τσιμπολόγημα.

- χαμηλή ή σημαντική μείωση της φυσικής δραστηριότητας - ακόμη και μικρής διάρκειας φυσική δραστηριότητα καθημερινά , παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του βάρους.

- αύξηση της κατανάλωσης λιπαρών τροφών και γενικότερα των θερμίδων της ημέρας - πολλά άτομα μετά την απώλεια βάρπυς αρχίζουν να τρώνε με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες ποσότητες όπως πριν τη δίαιτα.όμως το σώμα τους με το νέο, χαμηλότερο βάρος έχει και λιγότερες ανάγκες σε θερμίδες απ'ότι το προηγούμενο και γι'αυτό το λόγο χρειάζεται επαναπροσδιορισμός των καθημερινών αναγκών για τη διατήρηση του νέου βάρους.

- κατανάλωση τροφής ως προσπάθεια διαχείρησης των αρνητικων συναισθημάτων και του στρες, καθώς και εξαιτίας παθητικής αντίδρασης σε προβλήματα της καθημερινότητας.

Θα μπορούσαμε επομένως να πούμε ότι η δυσκολία διατήρησης ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, η μείωση της φυσικής δραστηριότητας και η αδυναμία διαχείρησης συναισθημάτων που συνδέονται με την διατροφική μας συμπεριφορά ευθύνονται κυρίως για την επαναπρόσληψη των χαμένων κιλών.

Μετά την απώλεια βάρους θα πρέπει κάποιος να στερηθεί για πάντα τα γλυκά;

Όχι, δεν πρέπει να στερηθεί κανείς τα γλυκά. Μπορείτε αν θέλετε να τρώτε έως δυο γλυκά την εβδομάδα στη θέση του φρούτου που τρώτε ενδιάμεσα. Να θυμάστε όμως οτι ποτέ το γλυκό δεν αντικαθιστά το γεύμα. Και είναι προτιμότερο να φάτε δύο γλυκά την εβδομάδα παρά ένα μικρό σοκολατάκι την ημέρα, γιατί έτσι δημιουργείται συνήθεια σε καθημερινή βάση.

Αν κάποιος δεν προσέξει ιδιαίτερα, πόσο γρήγορα θα ξαναπαχύνει;

Αν μετά από μια δίαιτα κάποιος δεν αποκτήσει σωστή διατροφική συμπεροφορά, για ένα διάστημα θα υπάρχει σταθερότητα βάρους λόγω της βελτίωσης του μεταβολισμού από τη δίαιτα, αλλά αργότερα με '' γεωμετρική' αύξηση τα κιλά θα επανέλθουν.

Ποιοι παράγοντες συμβάλουν στη διατήρηση της απώλειας βάρους;

Έρευνες που έχουν μελετήσει άτομα που έχουν πετύχει στην απώλεια βάρους και στη διατήρηση του αποτελέσματος, ανέδειξαν τα βασικότερα μέσα αυτής της επιτυχίας:

- Ενσωμάτωση της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα

- Διατροφή τόσων θερμίδων όσων χρειάζεται το άτομο και χαμηλήσε λιπαρά

- Κατ
Keywords
Τυχαία Θέματα