Πηγή ζωής ο ήλιος!

12:36 18/7/2012 - Πηγή: 24wro


Η εκτεταμένη χρήση αντηλιακών µε υψηλό δείκτη μειώνει τα ποσοστά βιταμίνης D...
Αν και έχουµε εκπαιδευτεί να αποφεύγουµε τον ήλιο για τις βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία στο δέρµα µας, ήρθε η ώρα να βάλουµε µέτρο στην αποφυγή του, γιατί ο ήλιος δεν χαρακτηρίζεται τυχαία «πηγή ζωής».

Ήδη από το 1995 το έγκυρο επιστηµονικό περιοδικό The Lancet φιλοξένησε δηµοσιεύµατα που επισήµαναν τα ιδιαίτερα χαµηλά ποσοστά εµφάνισης της βιταµίνης D στο αίµα των κατοίκων µεσογειακών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία
και η Ισπανία.

Η επισήµανση αυτή είχε ιδιαίτερη επιστηµονική αξία, δεδοµένου ότι η κύρια πηγή της βιταµίνης D είναι ο ήλιος, αφού η υπεριώδης ακτινοβολία είναι αυτή που µετατρέπει την προβιταµίνη D στο αίµα µας σε ενεργή βιταµίνη D.

Η ηλιόλουστη λοιπόν Μεσόγειος «έπασχε» και συνεχίζει να «πάσχει» από έλλειψη της βιταµίνης D, ενώ οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών, µε την περιορισµένη ετήσια ηλιοφάνεια, παρουσιάζουν ικανοποιητικά ποσοστά της συγκεκριµένης βιταµίνης στο αίµα.

Γιατί υποφέρουµε από έλλειψη της βιταµίνης D;

Πιθανή εξήγηση για τα χαµηλά ποσοστά βιταµίνης D στο αίµα των Ελλήνων είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής που µας περιορίζει σε κλειστούς χώρους αλλά και η εκτεταμένη χρήση αντηλιακών µε ιδιαίτερα υψηλό δείκτη.

Περνάµε τον περισσότερο χρόνο µας µέσα στα σπίτια, στα αυτοκίνητα, στα γραφεία, σε εµπορικά κέντρα χειµώνα - καλοκαίρι και εφαρµόζουµε πλέον όλοι µας, µικροί - µεγάλοι, αντηλιακά µε ιδιαίτερα υψηλό δείκτη προστασίας.

Ένας ακόµη παράγοντας που πιθανολογείται ότι αναχαιτίζει την επίδραση του ήλιου στο σχηµατισµό της βιταµίνης D είναι η µόλυνση της ατµόσφαιρας, που εµποδίζει τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Οι σκανδιναβικές χώρες, από την άλλη, που ζουν υπό το καθεστώς µειωµένης έως και ανύπαρκτης ηλιοφάνειας ορισµένους µήνες του χρόνου, φροντίζουν να εµπλουτίζουν τα τρόφιµά τους µε βιταµίνη D και «κυνηγούν» κυριολεκτικά τον ήλιο µε την πρώτη ευκαιρία, ενώ ενδεχοµένως να τρέφονται περισσότερο µε πολύ λιπαρά ψάρια και µουρουνόλαδο, µοναδική διατροφική πηγή της συγκεκριµένης βιταµίνης.

Ηµερήσια συνιστώµενη ποσότητα της D;

Το Ινστιτούτο Υγείας της Αµερικής αλλά και της Ευρώπης και η Αµερικανική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν διπλασιασµό των µονάδων στα παιδιά από 200 µονάδες σε 400 µονάδες ηµερησίως, ενώ για τους ενήλικες η συνιστώµενη ηµερήσια δόση είναι 800 µε 1.000 µονάδες από 400 που ήταν το πρότερο καθεστώς.

Η D δεν έχει τοξικότητα και για υγιείς η ανώτερη ηµερήσια συνιστώµενη δόση φτάνει και στις 2.000 µονάδες.

Η ευεργετική η δράση της βιταµίνης D;

Τα τελευταία χρόνια δηµοσιεύονται ολοένα και περισσότερες επιδηµιολογικές µελέτες που τονίζουν τη σχεδόν επαναστατική δράση της βιταµίνης D στην πρόληψη αλλά και στην αντιµετώπιση ορισµένων ασθενειών, και µάλιστα χρόνιων, που απειλούν τη ζωή.

-Μυοσκελετικές Παθήσεις: Είναι ήδη γνωστή εδώ και χρόνια η συµβολ
Keywords
Τυχαία Θέματα