Πιέζουν οι Σκοπιανοί για να μπουν στο ΝΑΤΟ

19:42 28/4/2012 - Πηγή: 24wro
Την ευθύνη στην Αθήνα θέλει να ρίξει κατά την πορεία προς το Σικάγο ο Νίκολα Γκρούεφσκι...
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ετοιμάζεται να προχωρήσει σε στρατηγικό αιφνιδιασμό τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό δημοσίευμα του Βήματος, ο Ν.
Γκρούεφσκι σχεδιάζει να προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενδεχομένως για την ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας». Στη συνέχεια, σκοπεύει να ζητήσει ως αντάλλαγμα την πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να ανοίξει συζήτηση για πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων. Σαφή θέση επί του θέματος αυτού έχει επανειλημμένα λάβει ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ενώ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν να φέρουν σε δύσκολη θέση την Αθήνα σε αυτή τη φάση. Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο κ. Γκρούεφσκι κατά βάθος γνωρίζει ότι η Σύνοδος του Σικάγου δεν θα έχει θετική έκβαση για τη χώρα του και για τον λόγο αυτό το παρών θα δώσει εκεί ο πρόεδρος Γκεόργκι Ιβανόφ και όχι ο ίδιος.
Οι Σκοπιανοί έχουν επιδοθεί εσχάτως σε ένα συνεχές λόμπινγκ για να κερδίσουν υποστηρικτές, πέραν της Τουρκίας που είναι ο βασικός υποστηρικτής των θέσεών τους εντός ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια έχουν τελευταία προσεγγίσει και το Βερολίνο, που είναι ιδιαίτερα δραστήριο στα Βαλκάνια, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ τους. Έμπειροι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι, εκτός κι αν ανατραπούν τα πάντα, η Σύνοδος του Σικάγου δεν θα περιέχει εκπλήξεις. Ωστόσο, η μάχη για την τελική μορφή του Κοινού Ανακοινωθέντος της Συνόδου θα είναι σκληρή. «Το λεκτικό της Συνόδου του Βουκουρεστίου, που συνδέει ουσιαστικά την ένταξη των Σκοπίων με την προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού» εξηγούν. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί έστω και την ύστατη ώρα κάποια αλλαγή που θα άνοιγε τον δρόμο στα Σκόπια.

prionokordela.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα