Πιέζει το ΙΚΑ για ένσημα από τα αυθαίρετα

11:47 5/8/2011 - Πηγή: 24wro
Οικονομική απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ θα προκύψει για το Ταμείο…
αν δεν πληρωθούν εισφορές από την "τακτοποίηση", επισημαίνει η Ομοσπονδία των Εργαζομένων

Την καταβολή των ελάχιστων ασφαλιστικών εισφορών από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προτίθεται να διεκδικήσει το ΙΚΑ, ύστερα από τις δηλώσεις του διοικητή του Ροβέρτου Σπυρόπουλου ότι το Ιδρυμα αναμένεται
να ικανοποιήσει μέρος των απαιτήσεών του που θα προκύψουν από τη σχετική ρύθμιση.


Με τον κ. Σπυρόπουλο ευθυγραμμίζονται και οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος, οι οποίοι ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς μερίδιο από τα έσοδα που θα εισπράξει το κράτος από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην "αυθαίρετη καταλήστευση" του Ιδρύματος.


Στην επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ) αναφέρει ότι η οικονομική απώλεια για το Ταμείο, αν δεν πληρωθούν εισφορές, θα είναι τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει στην περίπτωση νομιμοποίησης 500.000 αυθαιρέτων, με ελάχιστο κόστος εισφορών τα 6.500 ευρώ.


Οι απώλειες, λένε οι εργαζόμενοι, μπορεί να φτάσουν και τα 4,7 δισ. ευρώ για 500.000 περιπτώσεις τακτοποίησης με αναλογούσες εισφορές 9.500 ευρώ. "Αναλογίστηκαν οι συντάκτες του νόμου ότι για την απλούστερη αυθαίρετη κατασκευή διαστάσεων 100 τ.μ. (χωρίς υπόγεια, ημιυπαίθριους, γκαράζ, πισίνες κ.λπ.), όπου τα κατ' ελάχιστο απαιτούμενα ημερομίσθια είναι 140, στερούν από τα ταμεία του ΙΚΑ ποσά της τάξης των 6.500 ευρώ έως 9.500 ευρώ μόνο από τις αναλογούσες εισφορές, χωρίς να υπολογίσουν πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις που σε βάθος πενταετίας θα ανέβαζαν τα ποσά σε 13.500 και 20.000 ευρώ αντίστοιχα;", ρωτούν οι εργαζόμενοι.
Ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος




Ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος


Τονίζουν, επιπλέον, ότι με τη ρύθμιση τιμωρούνται ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες-εργοδότες που κατέβαλαν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ελκυστική η επιλογή της πληρωμής του προστίμου.


Ζητούν να μάθουν, επίσης, τι θα συμβεί με τις εισφορές που έχουν επιβληθεί πριν από την εφαρμογή του νόμου και ποια θα είναι η τύχη των καταγγελιών όσων εργάζονται σε αυθαίρετες κατασκευές. "Με δεδομένη τη δεινή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ, κάθε αντίθετη απόφαση θα αποτελεί πράξη καταλήστευσης του ΙΚΑ και των εργαζομένων και των συνταξιούχων που ήδη δοκιμάζονται σκληρά από τα μέτρα λιτότητας, τις ανατροπές δικαιωμάτων και τις περικοπές μισθών, συντάξεων, δώρων και επιδομάτων", σημειώνουν.


Σημειώνεται πως την καταβολή του ελάχιστου υποχρεωτικού αριθμού ενσήμων στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων είχε ζητήσει με επιστολή της πριν από τρεις μέρες και η ΓΣΕΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα