Πιέζει μέσω τραπεζών η ΕΚΤ την Ελλάδα

19:57 16/5/2012 - Πηγή: 24wro
Ως μήνυμα πίεσης προς την ελληνική πλευρά ερμηνεύεται η απόφαση της ΕΚΤ να μεταφέρει στο μηχανισμό της...
ΕΚΤ Emergency Liquidity Assistance (ΕLA) το βάρος της παροχής ρευστότητας στις περισσότερες ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ
αποφάσισε να διακόψει την παροχή ρευστότητας σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης τους. Τραπεζικές πηγές εξέφραζαν την απορία τους για την απόφαση της ΕΚΤ και το χρόνο λήψης της απόφασης καθώς η κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι γνωστή και δεδομένη μετά την απόφαση για το κούρεμα των ομολόγων.

Όπως αναφέρει το Reuters πηγές της ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά και πλέον η παροχή ρευστότητας θα γίνεται αποκλειστικά μόνον μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος με τον μηχανισμό ΕLA. Πηγές από την ΤτΕ έκαναν λόγο για «τεχνικό θέμα που ουσιαστικά κλειδώνει την παροχή των 18 δις, ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τη μείωση της χρηματοδότησης απευθείας μέσω της ΕΚΤ και ταυτόχρονα την αύξηση της χρηματοδότησης από την ΤτΕ με το ΕLA».

Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της καθυστέρησης που έχει σημειωθεί στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτεί τράπεζες που δεν έχουν ενισχύσει επαρκώς τα κεφάλαια τους. Πρόκειται για μια ενέργεια η οποία δημιουργεί εντυπώσεις σε μια δύσκολη συγκυρία και όπως υποστηρίζουν πηγές της ΤτΕ μέρος της ρευστότητας θα μεταφερθεί από το ένα πρόγραμμα στο άλλο .
Keywords
Τυχαία Θέματα