Πέθανε ο τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ

09:58 18/1/2013 - Πηγή: 24wro
Την τελευταία του πνοή, στην ηλικία των 71 ετών, άφησε σήμερα το απόγευμα ο γνωστός...
Τούρκος δημοσιογράφος. Χθες υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, στην χοληδόχο κύστη του, όμως αντιμετώπισε σοβαρές επιπλοκές με αποτέλεσμα να καταλήξει.

Τα τελευταία δυο χρόνια η κατάσταση της υγείας του ήταν κακή. Μέχρι και χθες, πάντως, οπότε εισήχθη στο νοσοκομείο, παρέμενε μαχόμενος δημοσιογράφος, με καθημερινή αρθρογραφία σε εφημερίδες.

Το τελευταίο του άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα στην αγγλόφωνη “Hürriyet Daily News”, αναφερόταν στις εξελίξεις στο κουρδικό και στη θεολογική
σχολή της Χάλκης.
“Δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν για σαράντα χρόνια τελείωσαν, ακίνητα επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο”, έγραψε στη στήλη του.

“Αλλά”, όπως επεσήμανε, “παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής. Η κυβέρνηση του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που ξεπέρασε τόσο μεγάλες δυσκολίες, δεν μπόρεσε ακόμα να ανοίξει τη Σχολή”.

“Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε κατά κάποιο τρόπο το θέμα της αμοιβαιότητας”, σχολιάζει και τονίζει: “Όταν κάνουμε κάτι περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα ανταποδώσει τα ίσα. Όμως το θέμα της θεολογικής Σχολής αφορά μόνο την Τουρκία”.
Ήταν από τους γνωστότερους δημοσιογράφους στην Τουρκία, κυρίως για τη μαχητική στάση του, στα θέματα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Άρχισε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1964, από την εφημερίδα “Μιλιέτ”.

Υπήρξε για πολλά χρόνια ανταποκριτής μεγάλων τουρκικών μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, κατόπιν αρθρογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής στη δημόσια τουρκική τηλεόραση TRT, ενώ στη συνέχεια ήταν παρουσιαστής και σχολιαστής στα μεγάλα δίκτυα της ιδιωτικής τηλεόρασης που δημιουργήθηκαν.

Εδώ και λίγα χρόνια ήταν ο παρουσιαστής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού “Kanal D”, ενώ αρθρογραφούσε στην ημερήσια εφημερίδα “Posta”. Επίσης υπήρξε διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου "CNN Turk".

Τον περασμένο Νοέμβριο, προχώρησε σε μια εντυπωσιακή δημόσια δήλωση για την ανακάλυψη της κουρδικής του καταγωγής, καθώς έχει ρίζες στην επαρχία Ελαζίγ.

Έχει γράψει τα βιβλία «30 θερμές ημέρες» (για την εισβολή στην Κύπρο), «Diyet», «Η ευρωπαϊκή περιπέτεια της Τουρκίας», «12η Σεπτεμβρίου, ώρα 4 το πρωί» (για το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980), «Διατάξτε κύριε διοικητά» (μετάφραση Φ. Καράογλαν, εκδ. Φλώρος, 1990), «Παζαρέματα» (εκδ. Φλώρος, 1986), ενώ στα ελληνικά κυκλοφορεί επίσης το τρίτομο έργο «Το Κυπριακό πρόβλημα και από τις δύο σκοπιές» (με τον Σταύρο Παντελή, εκδ. Φλώρος, 1986).

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα