Περάστε, χαμογελάστε, πληρώσατε...

02:02 16/7/2012 - Πηγή: 24wro

Στο εξωτερικό έχουν κάνει την εμφάνισή τους από το 2002...
, αν και τα τελευταία 3-4 χρόνια έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται σε σχετικά ευρεία κλίμακα. Τώρα, έρχονται και στην Ελλάδα και δεν αποκλείεται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο διεκπεραιώνουμε τις καθημερινές συναλλαγές μας -ιδίως εκείνες που δεν είναι ιδιαίτερα υψηλής αξίας- σε καταστήματα και σημεία πώλησης.

Ο λόγος για τις ανέπαφες συναλλαγές (contactless payments), όπου ο καταναλωτής περνώντας απλά την κάρτα του μπροστά από ένα τερματικό ολοκληρώνει
μία συναλλαγή μέσα σε 2-3 δευτερόλεπτα χωρίς να βγάλει μετρητά, χωρίς να δώσει κάποιο PIN ή να βάλει την υπογραφή του!

Στην Ελλάδα, η πρώτη τράπεζα που ανακοίνωσε ότι ασχολείται με τις ανέπαφες συναλλαγές ήταν τον περασμένο Μάρτιο η Alpha Bank, η οποία συνεργάζεται με τη Visa Europe και «τρέχει» από τότε ένα σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα. Όμως, από τις αρχές της εβδομάδας, η Eurobank, σε συνεργασία με τη MasterCard, είναι αυτή που ξεκίνησε να προσφέρει σε ευρεία κλίμακα τη δυνατότητα για ανέπαφες συναλλαγές. Σύμφωνα με τα στελέχη της Eurobank, έχουν διατεθεί ήδη 25.000 πιστωτικές κάρτες που φέρουν το ειδικό σήμα PayPass και οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε 250 σημεία πώλησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που διαθέτουν τα απαραίτητα ειδικά τερματικά και την αντίστοιχη σήμανση.
Σύμφωνα με τα στελέχη της MasterCard, η Ελλάδα είναι η 42η χώρα όπου εισάγονται οι ανέπαφες συναλλαγές, ενώ συνολικά υπάρχουν 441.000 σημεία πώλησης σε ολόκληρο τον κόσμο όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι κάρτες ανέπαφων συναλλαγών. Αξίζει να επισημανθεί πως στην περίπτωση της Eurobank, για συναλλαγές μέχρι 25 ευρώ δεν υπάρχει η ανάγκη για εισαγωγή ΡΙΝ, με το αντίστοιχο ποσό στην περίπτωση του πιλοτικού της Alpha Bank να είναι στα 20 ευρώ. Πάντως, για λόγους ασφάλειας μετά από 3-4 συναλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητείται από τον κάτοχο της κάρτας να εισάγει το ΡΙΝ του ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις κλοπής.

Το κινητό πορτοφόλι
Το επόμενο βήμα θεωρείται, πάντως, η χρήση του κινητού τηλεφώνου για την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών. Κάτι τέτοιο γίνεται στο εξωτερικό, καθώς αρκετά smartphones υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC. Στην Ελλάδα, η Eurobank θα ξεκινήσει με μία «μεσοβέζικη» λύση, καθώς το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει τη διάθεση μίας μίνι κάρτας που θα επικολλάται στην πίσω πλευρά ενός κινητού τηλεφώνου. Οπότε, ο χρήστης δεν θα χρειάζεται να βγάλει την κάρτα του αλλά το κινητό του για να πληρώσει.
Σε σχέση με τις ανέπαφες συναλλαγές μέσω smartphone και το επονομαζόμενο κινητό πορτοφόλι θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο εξωτερικό υπάρχουν αρκετές συζητήσεις όπου εμπλέκονται και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Μάλιστα, μεγάλοι όμιλοι συνεργάζονται με χρηματοπιστωτικούς κλάδους, όπως, για παράδειγμα, η Vodafone και η Telefonica με τη Visa και η Deutsche Telekom με την Mastercard. Ακόμη, πάντως, αναζητείται το κατάλληλο επιχειρηματικό μοντέλο.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως για να προχωρήσουν οι
Keywords
Τυχαία Θέματα