Παγιδευμένοι και νεκροί δημοσιογράφοι στη Συρία

02:47 13/10/2012 - Πηγή: 24wro

Ο τραγικός θάνατος ενός Σύρου κάμεραμαν, του Μοχάμεντ Αλ-Ασράμ, κατά τη διάρκεια μαχών στη Συρία την Τετάρτη...

έφερε και πάλι σε πρώτο πλάνο τις απώλειες των ανθρώπων του Τύπου, επαγγελματιών αλλά και πολιτών δημοσιογράφων, επισημαίνουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Ο Αλ-Ασράμ εργαζόταν για τον σταθμό Αλ-Ιχμπαρίγια και σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή στην Ντέιρ-ελ-Ζορ την ώρα που κατέγραφε ένοπλη σύγκρουση στην πόλη.

Από την αρχή του εμφυλίου, που μετρά πλέον 18 μήνες και πάνω από 30.000 νεκρούς αμάχους και ενόπλους και των δύο παρατάξεων,
δεκαπέντε επαγγελματίες της ενημέρωσης έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων έξι Σύρων και πέντε ξένων.

Την ίδια στιγμή, βαρύ είναι το πλήγμα και σε πολίτες δημοσιογράφους οι οποίοι, με δεδομένη την λογοκρισία και την παραπληροφόρηση των επίσημων Αρχών, μεταδίδουν στον έξω κόσμο την πραγματική εικόνα της κατάστασης στη χώρα.

Οι RSF εκτιμούν ότι ο Σεπτέμβριος ήταν ο πλέον αιματηρός μήνας για τους πολίτες δημοσιογράφους –καταγράφουν έξι θανάτους– που σκοτώθηκαν είτε εν μέσω συγκρούσεων ή ακόμα και σε δολοφονικές επιθέσεις, με άγνωστους σε κάθε περίπτωση δράστες.

Σε τουλάχιστον ένα περιστατικό μάλιστα, στις 16 Σεπτεμβρίου, κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν αεροπορικώς στο τυπογραφείο εφημερίδας στο Χαλέπι.

«Καταδικάζουμε έντονα την συνεχιζόμενη σφαγή δημοσιογράφων που στοχοποιούνται σκόπιμα και καλούμε και πάλι τις Αρχές και την αντιπολίτευση να τους προστατεύσουν», λένε οι RSF και τονίζουν ότι για χάρη της ελευθερίας της ενημέρωσης, ούτε οι επαγγελματίες ούτε οι πολίτες, δημοσιογράφοι πρέπει να στοχοποιούνται.

mediasoup.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα