Όταν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αποθέωναν το Βενιζέλο για τη μεταγραφή Γαλακτερού...

11:58 8/7/2012 - Πηγή: 24wro
Λέτε η – πασίγνωστη πλέον- πράσινη φανέλα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ να γίνει για...
τη μελλοντική κεντροαριστερά ενδυματολογικό σημείο αναφοράς, ανάλογο του... ζιβάγκο, της πρώιμης Μεταπολίτευσης; Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται για την πρώτη φανέλα, που έχει -ουσιαστικά- την «αιγίδα» του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο υπόλοιπες; Εκείνες δεν ήταν φανέλες του ΠΑΣΟΚ, ήταν...
συμβατικές, συνηθισμένες φανέλες αθλητικών ομάδων. Έλα όμως που ο αθλητισμός και η πολιτική ανέκαθεν είχαν δυσδιάκριτα, μεταξύ τους, όρια.

Το σημαντικότερο «στίγμα Βενιζέλου» σε φανέλα, εκτός φυσικά από αυτή που «έκλεψε την παράσταση» στην Εθνική Συνδιάσκεψη, «αποτυπώθηκε»... ατύπως σε ασπρόμαυρο ύφασμα. Ξεχάστε για λίγο το ΠΑΣΟΚ, ή μάλλον αφαιρέστε από τα αρχικά το «Σ» και θα έχετε τον ΠΑΟΚ...

Ώρα για μια αναδρομή, λοιπόν.

Από την αποθέωση του «Μπάνε», στην αποθέωση του «Μπένι»

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 1993. Το «Κλειστό» της Νεάπολης, στη Θεσσαλονίκη, με το ζόρι χωρά 1.500 θεατές. Απόψε το έχουν κατακλύσει οι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Το «Παλέ ντε Σπορ» δεν είναι διαθέσιμο κι έτσι, η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ θα αγωνιστεί απόψε στην «ταπεινή» έδρα του Μακεδονικού, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α1, εναντίον του Ηρακλή.

Μικρό το γήπεδο, μεγάλος ο ενθουσιασμός. Γιατί; Διότι στο ματς θα αγωνιστεί ο Νάσος Γαλακτερός. Ο «φόργουορντ» του οποίου η πρόσφατη μεταγραφή από την ΑΕΚ στον ΠΑΟΚ εξελίχθηκε σε πολύκροτο αθλητικό, τοπικιστικό και πολιτικό σίριαλ.

Αίφνης, την ώρα που οι παίκτες των δύο ομάδων κάνουν «ζέσταμα», το «Κλειστό» της Νεάπολης ... σηκώνεται στο πόδι. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ φωνάζουν ενθουσιωδώς «ω, Μπένι, Μπένι», ιαχή που θυμίζει πολύ το αποθεωτικό «ω, Μπάνε, Μπάνε», με το οποίο επευφημείται συνήθως ο Μπάνε Πρέλεβιτς, ο εξαιρετικός «σούτινγκ γκαρντ» της ομάδας.

Τι έγινε; Απέκτησε ο ΠΑΟΚ κι άλλο νέο παίκτη; Κάποιον Αμερικανό, ίσως; Όχι. Στο γήπεδο μόλις μπήκε ο ... θεσμικός άσος. Ο συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος. Αυτός είναι ο «Μπένι».

Αναμφισβήτητος νομικός πατέρας της νίκης

Είναι πασίγνωστο ότι ο Ευ. Βενιζέλος προσέφερε νομική αρωγή στον ΠΑΟΚ, όταν η διένεξη με την ΑΕΚ για το θέμα Γαλακτερού «παίχτηκε» και στο δικαστικό τερέν. Τώρα ο πολιτικός του ΠΑΣΟΚ προσέρχεται, ως νομικός πατέρας της νίκης! Διασχίζει το χώρο πίσω από τους πάγκους των ομάδων, χαιρετά τον κόσμο που τον επευφημεί και κατευθύνεται προς τις θέσεις των επισήμων.

Στο ματς, του οποίου η λήξη θα βρει τον ΠΑΟΚ νκητή με 70-58, ο τιμώμενος Γαλακτερός είναι κάπως αγχωμένος και σημειώνει μόλις 7 πόντους. Το ... άλλο τιμηθέν πρόσωπο, όμως, ο Ευ. Βενιζέλος έχει ήδη διαπρέψει. Πόσοι υποψήφιοι βουλευτές δεν τον μακαρίζουν; Τέτοια υποδοχή, σε τέτοια εποχή; Δυο εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών; Αξιοζήλευτο...

Ακόμη περισσότερο αξιοζήλευτη θα αποδειχθεί η επίδοση του κ. Βενιζέλου στιςεκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993: Πρώτος σε σταυρούς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Περιφέρεια, μολον
Keywords
Τυχαία Θέματα