Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της EULEX στο Β. Κόσοβο

19:15 31/8/2011 - Πηγή: 24wro
Ολοκληρώθηκε λίγο νωρίτερα η επιχείρηση της... αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), στο πλαίσιο των...
 ερευνών για την εξιχνίαση της δολοφονίας ενός αστυνομικού των ειδικών δυνάμεων του Κοσόβου, στις 26 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο χωριό Ζούπατς, στον Δήμο Ζούμπιν Πότοκ, μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) έστησαν οδοφράγματα σε διάφορες περιοχές και πραγματοποιούσαν ελέγχους σε όλα τα διερχόμενα οχήματα.

Ο περιφερειακός εκπρόσωπος
της αστυνομίας του Κοσόβου, Μπεσί Χότι, δεν ανέφερε αν κατά την επιχείρηση έγιναν συλλήψεις, τονίζοντας ότι η ενημέρωση θα γίνει από την ίδια την Eulex.

Λίγο αργότερα, η εκπρόσωπος της Eulex, Ίρινα Γκιντέλιεβιτς, δήλωσε ότι η ειδική αστυνομία της Eulex κατέσχεσε όπλα και αποδεικτικά στοιχεία, στο πλαίσιο των ερευνών για τη δολοφονία του αστυνομικού.

«Υπάρχουν έξι εντάλματα σύλληψης υπόπτων για εμπλοκή στη δολοφονία» επεσήμανε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «η επιχείρηση διεξήχθη από την ειδική αστυνομία της Eulex, με τη συνδρομή της KFOR».

Τις έρευνες για τη δολοφονία διεξάγουν από κοινού η Eulex και η αστυνομία του Κοσόβου, ανέφερε επίσης η εκπρόσωπος της αποστολής της Ε.Ε. στο Κόσοβο, διευκρινίζοντας ότι έγιναν έρευνες σε τέσσερις κατοικίες.

«Επιχειρήσεις, όπως η σημερινή, πρέπει να αναμένονται και στο μέλλον» είπε και πρόσθεσε: «Η Eulex καλεί την τοπική κοινότητα να στηρίξει το κράτος του νόμου και να βοηθήσει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, οι δράστες σοβαρών εγκλημάτων. Θα είναι προς όφελος όλων».

Ο κ. Χότι τόνισε ότι οι Σέρβοι κάτοικοι του χωριού Ζούπατς, αμέσως μετά την έναρξη της επιχείρησης της Eulex, συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό σημείο, ενώ προσήλθαν και Σέρβοι από άλλους οικισμούς του Δήμου Ζούμπιν Πότοκ, χωρίς πάντως να υπάρξουν επεισόδια.

Η επιχείρηση άρχισε στις 06:00 το πρωί (τοπική ώρα) και διήρκεσε πέντε ώρες. Καθ' όλο αυτό το διάστημα, είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία οχημάτων, τόσο στον επαρχιακό δρόμο Μιτρόβιτσα-Ριμπέριτσε όσο και σε άλλες οδικές αρτηρίες.

Τα μέλη της Eulex προχώρησαν σε εφόδους σε σπίτια Σέρβων, στον Δήμο Ζούμπιν Πότοκ. Ένας από τους ανθρώπους του οποίου το σπίτι ερευνήθηκε, ο Μπλάγκοι Βούτσινιτς, από το χωριό Ζούπατς, δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Tanjug» ότι τα ξημερώματα εισέβαλαν στην κατοικία του μέλη των ειδικών δυνάμεων της Eulex και κατέσχεσαν το κυνηγετικό του όπλο και τέσσερα κινητά τηλέφωνα.

Ο κ. Βούτσινιτς είπε επίσης ότι οι τα μέλη της Eulex είχαν ένταλμα ερευνών και ότι έσπασαν την πόρτα της εισόδου του σπιτιού του, στο οποίο βρισκόταν ο ίδιος μαζί με την κόρη και τη δίχρονη εγγονή του.

Σύμφωνα με τον κ. Βούτσινιτς, οι άνδρες της Eulex αναζητούσαν τον γιο του, Σλόμπονταν, ο οποίος βρίσκεται στην Κεντρική Σερβία
Keywords
Τυχαία Θέματα