Όλο το παρασκήνιο για το πρόγραμμα ταυτοποίησης αγνοουμένων

16:53 9/4/2012 - Πηγή: 24wro
Προς οριστικό ναυάγιο οδηγείται η... συνεργασία Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) και Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας, στο θέμα του προγράμματος ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων.
Ήδη τα Ηνωμένα Έθνη προχωρούν στην υλοποίηση της προκήρυξής τους για διεθνή διαγωνισμό ανάληψης του προγράμματος και δεν αποκλείεται το πρόγραμμα να βρεθεί στο εξωτερικό. Παρά το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας φέρεται να αποδέχθηκε με επιστολή του να υπογράψει ως είχε το νέο συμβόλαιο που ετοίμασαν τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, εντούτοις το θέμα δεν
προχώρησε γιατί ζητούνται και δεσμεύσεις. Όπως έγινε γνωστό ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη ΔΕΑ Κριστόφ Ζιρόντ, εμμέσως πλην σαφώς, θέτει όρους που δεν περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο, οι οποίοι μεταξύ άλλων ζητούν όπως επικεφαλής του προγράμματος ταυτοποίησης στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας να μην είναι ο Μάριος Καριόλου, διευθυντής του Ινστιτούτου.

ΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις από το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας όσον αφορά το ποιος θα είναι ο επικεφαλής του προγράμματος. Με τις ενέργειές τους αυτές τα ΗΕ παρουσιάζονται να επιζητούν τη διασφάλιση της εφαρμογής διεθνώς αποδεκτών μεθόδων ταυτοποίησης λειψάνων από το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας για ελαχιστοποίηση της πιθανότητας λαθών, όπως υποστηρίζουν. Για την εφαρμογή των νέων μεθόδων θεωρούν ότι με βάση τα προηγούμενα δεδομένα στην πράξη εμπόδιο είναι ο Μάριος Καριόλου, ο οποίος στη διαδικασία της ταυτοποίησης ζητά να έχει στη διάθεσή του στοιχεία για το πιθανό πρόσωπο στο οποίο ανήκουν τα λείψανα. Αντίθετα οι εμπειρογνώμονες που μετακάλεσε η ΔΕΑ και τα Ηνωμένα Έθνη, υποστηρίζουν ότι το Ινστιτούτο Γενετικής πρέπει να προχωρεί στην εξέταση των δειγμάτων οστών με τη μέθοδο DNA, χωρίς να γνωρίζει ο γενετιστής από πιο πιθανό πρόσωπο προέρχεται.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ: ΟΧΙ ΣΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Από την πλευρά του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας δηλώνει ότι αποδέχεται τις εισηγήσεις των ξένων εμπειρογνωμόνων, ωστόσο διαμηνύει παράλληλα ότι δεν δέχεται παρεμβάσεις στη δομή και λειτουργία του Ινστιτούτου. Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας Φίλιππος Πατσαλής, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας μας, τόνισε ότι το διαφαινόμενο ναυάγιο στη συνεργασία με την ΔΕΑ για τις ταυτοποιήσεις λειψάνων αγνοουμένων δεν οφείλεται καθόλου στο ινστιτούτο.

Τα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε, θέλησαν να παρουσιάσουν προς υπογραφή άλλο συμβόλαιο από αυτό που ίσχυε στην προηγούμενη τριετία και το ινστιτούτο το υπέγραψε. Ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν, σύμφωνα με τον κ. Πατσαλή, να το αποσύρουν και πάλι θέτοντας και νέους όρους με νέο συμβόλαιο που παρουσίασαν τον περασμένο Φεβρουάριο. Παρά τους ενδοιασμούς, συνέχισε, το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας απέστειλε επιστολή αποδοχής του συμβολαίου ως είχε, παρά ταύτα τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν επανέλθει. Είναι
Keywords
Τυχαία Θέματα