Όλα όσα οι πιλότοι θα ήθελαν να ξέρουμε

23:21 19/11/2011 - Πηγή: 24wro
Είτε νιώθετε μια κάποια νευρικότητα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης...
είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι θέλετε να διασφαλίσετε τη σίγουρη και ασφαλή άφιξή σας στον προορισμό σας. Υπάρχουν …πολλά θέματα που μπορεί να σας απασχολούν όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο: από το τι προκαλεί τις αναταράξεις, μέχρι το ποιος είναι υπεύθυνος για κάθε τι.
Για το τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από την πόρτα του θαλάμου διακυβέρνησης, οι μόνοι άνθρωποι που μπορούν να σας πληροφορήσουν είναι οι πιλότοι. Δείτε λοιπόν τι λένε οι κυβερνήτες των αεροπλάνων, σχετικά με θέματα που αφορούν στα αεροπορικά ταξίδια.
1.
Οι αναταράξεις είναι ενοχλητικές, αλλά δεν είναι θέμα ασφάλειας.
Είστε από εκείνους που γραπώνονται από τα μπράτσα του καθίσματος, κάθε φορά που το αεροπλάνο πέφτει σε κενό αέρα; Οι πιλότοι διαβεβαιώνουν ότι πραγματικά δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Αν και οι αναταράξεις είναι μακράν η νούμερο ένα ανησυχία πολλών επιβατών, οι κυβερνήτες το θεωρούν παράξενο, καθώς για εκείνους είναι θέμα «άνεσης» και όχι ασφάλειας. Λένε μάλιστα ότι το άγχος που προκαλείται από μια δύσκολη πτήση με αεροπλάνο, θα μπορούσε να οφείλεται στην κοινή –παράλογη- πεποίθηση ότι οι αναταράξεις μπορεί να σπάσουν ένα φτερό ή να αναποδογυρίσουν το αεροπλάνο, άποψη που όμως δεν ευσταθεί.
Τα αεροσκάφη υπόκεινται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κατά τη διάρκεια της δοκιμής τους –πολύ πιο δύσκολες από ό, τι οι πιο έμπειροι πιλότοι θα μπορούσαν να ζήσουν. Στη σπάνια περίπτωση που κάποιος επιβάτης μπορεί να τραυματιστεί κατά τη διάρκεια αναταράξεων, αυτό είναι συνήθως επειδή θα έχει παραλείψει να φορέσει τη ζώνη ασφαλείας –σύμφωνα με την ένδειξη.
2. Η απογείωση έχει κάποιο ρίσκο. Είναι όμως ιδιαίτερα μικρό.
Κανένας πιλότος δε θα πει ποτέ ότι οποιοδήποτε μέρος της διαδικασίας μιας πτήσης δεν είναι ασφαλές, αλλά όλοι παραδέχονται ότι η απογείωση είναι το πιο κρίσιμο κομμάτι της. Το αεροπλάνο είναι βαρύ, γεμάτο καύσιμα, πετά σε σχετικά χαμηλή ταχύτητα και οι μηχανές βρίσκονται σε πλήρη ισχύ.
Μια μηχανική βλάβη λίγο μετά την απογείωση, απαιτεί γρήγορη αναγνώριση της κατάστασης και αποκατάσταση. Για το λόγο αυτό, οι βλάβες της μηχανής ελέγχονται σε προσομοιωτή πτήσης κάθε έξι μήνες με ένα χρόνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τους πιλότους, η περίπτωση να συμβεί κάτι, είναι εξαιρετικά σπάνια.

3. Ο κυβερνήτης δεν έχει αναγκαία περισσότερες ικανότητες από τον συγκυβερνήτη.
Υπάρχει η εντύπωση ότι ο πρώτος αξιωματικός, αλλιώς γνωστός ως συγκυβερνήτης, είναι μαθητευόμενος, πράγμα το οποίο δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Οι συγκυβερνήτες είναι πλήρως εκπαιδευμένοι πιλότοι και μπορούν να χειριστούν κάθε θέμα του αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης χειρισμού. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο κυβερνήτης έχει την ευθύνη κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης πτήσης.
4. Οι πιλότοι δε συνεργάζονται με το ίδιο πλήρωμα θαλάμου διακυβέρνησης κάθε φορά.
Όταν οι πιλότοι οργανώνουν το πρόγραμμά τους, μπορούν ν
Keywords
Τυχαία Θέματα