Οι πιο… κακοί οι φοιτητές

04:00 9/10/2011 - Πηγή: 24wro
Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν έναν όρο, το college dropout, για να περιγράψουν όλους...

όσοι δεν ολοκλήρωσαν, για διάφορους λόγους, τις πανεπιστημιακές τους σπουδές. Συχνά δε τον χαρακτηρισμό αυτό τον αποδίδουν όχι ως μειονέκτημα, όχι ως ψόγο, αλλά για να τονίσουν τη σημασία ενός επιτεύγματος, ή την επιτυχία κάποιου …

Είναι προφανές πως «αιώνιοι φοιτητές» ή άνθρωποι που επέλεξαν να διακόψουν νωρίς τις σπουδές τους υπάρχουν εκατομμύρια ανά τον κόσμο. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Μερικοί όμως δεν μοιάζουν με τους υπολοίπους. Έχουν αυτό το κάτι παραπάνω, αυτό το χάρισμα,
αυτό το «άστρο» που τους οδηγεί και που εν πολλοίς ίσως και να «ξεθώριαζε» εάν αντί να ακολουθήσουν την καρδιά και το ένστικτό τους, επέλεγαν να παραμείνουν «εντός γραμμής» και εντός «συμβατικών υποχρεώσεων». Να πάρουν πτυχία και να χάσουν τα πάντα!

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά, ορισμένα όμως είναι τρανταχτά. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για κορυφαίους επιχειρηματίες, δισεκατομμυριούχους και διάσημους. Αλλά κυρίως γιατί πρόκειται για πραγματικά χαρισματικούς ανθρώπους, ανθρώπους με όραμα, ταλέντο και μια «αποστολή» που τελικώς έφεραν εις πέρας.

Προ 6 ετών περίπου ο Στιβ Τζομπς, ο άνθρωπος που δημιούργησε την Apple, την μετέτρεψε στην ‘ακριβότερη’ εταιρεία πληροφορικής στον πλανήτη, αλλά πρακτικά ήταν αυτός που άλλαξε για πάντα ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο διεθνώς, βρέθηκε στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Είχε κληθεί να μιλήσει στους φοιτητές και τα όσα είπε είναι ένα πραγματικό μάθημα ζωής.

Το πιο χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας του ήταν όταν προέτρεψε τους φοιτητές να ακολουθούν το ένστικτό τους: «Μην αφήνετε το θόρυβο από τις γνώμες των υπολοίπων γύρω σας να πνίξει τη δικιά σας γνώμη».

Κάτι που ο ίδιος έκανε μότο ζωής. Ο άνθρωπος που πραγματικά άλλαξε τον ρου της ιστορίας στον τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας –ή αν προτιμάτε σε όρους μάρκετινγκ ο άνθρωπος που μετέτρεψε τεχνολογικά επιτεύγματα σε status symbols – το 1976, τότε σε ηλικία 21 ετών, εκδιώχτηκε λόγω «συμπεριφοράς» από το κολέγιο Reed College στο Όρεγκον, με τις κακές γλώσσες να λένε πως αυτό ήταν το τρίτο κολέγιο στη σειρά στο οποίο προσπάθησε να φοιτήσει! Δεν προσπάθησε να βρει άλλη «στέγη». Βολεύτηκε στο γκαράζ του σπιτιού του και μαζί με το φίλο του Στιβ Βόζνιακ (Steve Wozniak)άρχισαν να εργάζονται πυρετωδώς πάνω σε μια ιδέα του τελευταίου. Οι δυο τους καταφέρνουν να συναρμολογήσουν ένα νέο υπολογιστή, τον οποίο ονόμασαν Apple I, καθώς ήδη είχαν ιδρύσει την εταιρεία τους, ονόματι Apple Computer.

35 χρόνια μετά ο Στιβ Τζομπς δεν υπάρχει πια, αλλά η αυτοκρατορία του είναι και επισήμως η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου της, η πιο «ακριβή» χρηματιστηριακά, έχει ταμειακά διαθέσιμα, ρευστό δηλαδή, περισσότερο από όσα έχει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ (!) και έχει επίσης εκατομμύρια «ορκισμένων πιστών πελατών»!

6 χρόνια πριν,
Keywords
Τυχαία Θέματα