Οι πιλότοι τη Πολεμικής Αεροπορίας έγιναν...κηπουροί!

09:55 28/4/2011 - Πηγή: 24wro
H κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει λάβει τραγελαφικές διαστάσεις...
με τους μεν πιλότους στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας να... κόβουν τα χόρτα στον αύλιο χώρο του αεροδρομίου και τους δε εκπαιδευόμενους στα Μιράζ της Τανάγρας να πετούν “άσφαιρα” αεροσκάφη.

Η χαμηλή διαθεσιμότητα μαχητικών λόγω έλλειψης σε ανταλλακτικά,υλικά συντήρησης, κινητήρες και οι παραιτήσεις μηχανικών και τεχνικού προσωπικού έχουν συμπιέσει σημαντικά το πτητικό πρόγραμμα των πιλότων και δημιουργούν προβλήματα στην επιχειρησιακή λειτουργία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τραγικές
ελλείψεις

Συγκεκριμένα τέσσερα καναντέρ έχουν καθηλωθεί λόγω βλάβης και όπως ενημέρωσε η πολεμική αεροπορία στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έτοιμα στον Ιούλιο, θα μισθωθεί ένα ελικόπτερο λιγότερο, (12 δηλαδή αντί για 13 που ήταν πέρυσι), ενώ και τα πέντε ελικόπτερα του πυροσβεστικού σώματος παραμένουν εκτός “δράσης” από τον περασμένο Νοέμβριο, λόγω μη συντήρησης.

Τα διασωστικά ελικόπτερα τύπου “Αgusta Bel” της Ελευσίνας βρίσκονται εδώ και μήνες μονίμως στο έδαφος λόγω βλάβεων και έλλειψης ανταλλακτικών με αποτέλεσμα οι πιλότοι να έχουν μετατραπεί σε κηπουροί του αύλιου χώρου εκτελώντας εργασίες συντήρησης των κήπων.

Οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας δηλώνουν αγανακτισμένοι με την τραγική έλλειψη σε ανταλλακτικά αεροσκαφών και ελικοπτέρων που ως αποτέλεσμα έχουν να καθηλώνονται στο έδαφος, ενώ κινδύνους εγκυμονεί το γεγονός ότι στα Μιράζ 2000 έχουν λήξει τα βλήματα για μακρινούς στόχους και αύριο μάλιστα λήγουν και τα βλήματα για μακρινές βολές.

Το πρόβλημα μάλιστα με τα “άσφαιρα” μαχητικά έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της έλλειψης προνοητικότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όταν όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης υπέγραφαν σύμβαση συνεργασίας για τα ανταλλακτικά και τα βλήματα που αγοράζουν από τη Γαλλία, η χώρα μας αρκέστηκε σε μια απλή αγορά αεροσκαφών χάνοντας το δικαίωμα να αγοράζει τα ανταλλακτικά στη μισή τιμή, όπως οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

“Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επέτρεψε να κυριαρχήσει η πολιτική της τρόικας στο Πεντάγωνο και σαν να μην έφτανε αυτό αδυνατεί να στηρίξει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων” καταγγέλλουν αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μεγάλος αριθμός αεροσκαφών είναι καθηλωμένα στο έδαφος, αφού δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα ανταλλακτικά για την συντήρηση και επισκευή τους. Πολλά από αυτά είναι μαχητικά F-16 Block 30 που έχουν “μείνει” από κινητήρα.

Ταυτόχρονα, όπως πληροφορούμαστε 'ότι στη μονάδα της Τανάγρας, λόγω έλλειψης κονδυλίων έχουν σταματήσει οι εκπαιδευτικές πτήσεις τύπου “touch and go” κατά τις οποίες οι εκπαιδευόμενοι πιλότοι προσγειώνονται για κλάσματα δευτερολέπτου και ξανά απογειώνονται.

Η τραγική καθυστέρηση στην έγκριση της προμήθειας αεροκινητήρων κόστους περί τα 225 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να εντείνει το πρόβλημα , που συμπληρώνουν οι συνεχείς βλάβες σε αεροσκάφη περασμένης γενιάς τα
Keywords
Τυχαία Θέματα