Οι Έλληνες αγοράζουν λιγότερα προϊόντα, αλλά δεν επωφελούνται ακόμα από τις προσφορές

21:43 19/9/2012 - Πηγή: 24wro
Την πιο δύσκολη περίοδο, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διανύει...
η χώρα μας, με τους Έλληνες να εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξοι, να μειώνουν ολοένα και περισσότερο τις αγορές τους, να έχουν άγχος και να αισθάνονται...
οικονομική και εργασιακή ανασφάλεια.

Την ίδια στιγμή, όμως, ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων (71%) βλέπει την οικονομική κρίση ως μία ευκαιρία, που θα οδηγήσει σε θετική αλλαγή την κοινωνία και την οικονομία.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την παγκόσμια έρευνα που πραγματοποίησε η συμβουλευτική εταιρεία
Boston Consulting Group (BCG) σε 16 χώρες, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο 2012, στην οποία συμμετείχαν 20.000 ερωτηθέντες, συμπεριλαμβανομένων 780 Ελλήνων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, υπάρχουν πλέον δομικές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα νέο επιχειρηματικό πεδίο, με πολλές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, που θα προσαρμοστούν στις νέες αυτές τάσεις.

Μείωση αγορών

Από την έρευνα προκύπτει ότι σχεδόν όλοι οι Έλληνες αισθάνονται ότι έχουν επηρεαστεί προσωπικά από την οικονομική κρίση και η χαμηλή αυτοπεποίθηση, που αισθάνονται, τους έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αγορών τους, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, με το 68% να δηλώνει ότι θα μειώσει κι άλλο τις αγορές, το 28% θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και μόνο το 4% σκοπεύει να αυξήσει τις αγορές, ενώ το 70% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε ότι αισθάνεται οικονομικά ανασφαλείς.

Επίσης, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν ότι, όταν τελειώσει η κρίση, δεν θα αγοράζουν και δεν θα ξοδεύουν, όπως παλιά, ποσοστό που αυξήθηκε από 30% των ερωτηθέντων, το 2011, στο 44% των ερωτηθέντων, το 2012.

Ισχυρή προτίμηση στα εγχώρια προϊόντα, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα

Την ίδια ώρα, το 78% των Ελλήνων δηλώνει ότι σε αντίστοιχη τιμή και ποιότητα προτιμά τα εγχώρια προϊόντα, αλλά μόνο το 36% των ερωτηθέντων είναι έτοιμο να πληρώσει περισσότερα γι΄ αυτά.

Η αλληλεγγύη φαίνεται ότι αποκτά περισσότερη σημασία για τους Έλληνες, αφού η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε ότι «η διατήρηση των θέσεων εργασίας στη χώρα μου», είναι ο κύριος λόγος προτίμησης εγχώριων προϊόντων.

Κατηγορίες που αντέχουν

Σχετικά με τις κατηγορίες των καταναλωτικών αγαθών, οι δέκα πιο ανθεκτικές κατηγορίες είναι αυτές των τροφίμων, οι οποίες φαίνεται να παραμένουν σταθερές στην προτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών, ενώ οι δέκα κατηγορίες, στις οποίες αναμένεται αισθητή μείωση κατανάλωσης, περιλαμβάνουν προϊόντα, όπως καλλυντικά, ρούχα, συσκευές για το σπίτι, εστιατόρια, αυτοκίνητα, ταξίδια, έπιπλα και πολυτελή προϊόντα.

Οι μοναδικές κατηγορίες, στις οποίες αναμένεται κάποια μικρή αύξηση στην κατανάλωση, είναι οι βρεφικές τροφές και βρεφικά προϊόντα, οι βιταμίνες και τα είδη υγιεινής διατροφής.

Δεν επωφελούνται από τις προσφορές

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι, ενώ παρατηρείται μία τάση των Ελλ
Keywords
Τυχαία Θέματα