Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο Μεσοπρόθεσμο

09:35 22/6/2011 - Πηγή: 24wro
Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοσθεί το μέτρο της...
"κεφαλικής εισφοράς" στα εισοδήματα του 2010 και σε βάθος, τουλάχιστον, 4ετίας, ετοιμάζεται να ανακοινώσει σε λίγη ώρα, στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών κ.Β.Βενιζέλος.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο της ΝΔ για την ενημέρωση του δεύτερου για το Eurogroup της Κυριακής, συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, να
έρθουν με την διαδικασία του κατεπείγοντος στην Βουλή.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να τα έχει ψηφίσει μέχρι τις 30 Ιουνίου, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της 5ης δόσης και να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για το νέο δάνειο στην Ελλάδα στο νέο Eurogroup στις 3 Ιουλίου, αφού και για τα δύο ζητήματα θέτουν το Μεσοπρόθεσμο ως προϋπόθεση.

Αρχικώς, οι ανακοινώσεις αυτές επρόκειτο να γίνουν χθες βράδυ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ.Βενιζέλου στη Βουλή στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ωστόσο, από το επιτελείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης επελέγη να κάνει μια αμιγώς πολιτική παρέμβαση, χωρίς καμία απολύτως αναφορά σε φορολογικές κι άλλες παραμέτρους. Κι έτσι οι ανακοινώσεις μετατέθηκαν για σήμερα το μεσημέρι, στο υπουργικό συμβούλιο. Δεν θα είναι όμως οι μοναδικές.

Αλλες πληροφορίες, για παράδειγμα, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά, θα κάνει γνωστό ότι ο εκτελεστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα περάσει τελικώς με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για τον απλό λόγο ότι σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα προλάβει τις ημερομηνίες που της έχει θέσει η τρόικα.

Χθες σε σύσκεψη με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών αποφασίστηκαν κάποιες «διορθώσεις» με το βάρος να πέφτει στις αλλαγές του φορολογικού πακέτου. Συγκεκριμένα:

- Η τροποποίηση του μέτρου της έκτακτης εισφοράς. Αλλάζει η αρχική πρόταση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και ορίζεται έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 12.000 ως εξής: Συντελεστής 1% για εισοδήματα από 12.001 έως 24.000 ή 25.000 ευρώ, αντί ως 20.000 ευρώ που ήταν το σχέδιο Παπακωνσταντίνου. Συντελεστής 2% για εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ, αντί για 50.000 ευρώ. Συντελεστής 3% για εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ.

-Η επιβολή ενός ελάχιστου φόρου, από 100 έως 300 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ.

- Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου 10% στο μέτρο των αποδείξεων

- Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Τέλος φαίνεται να μπαίνει στο συρτάρι το σχέδιο επιβολής νέου τέλους στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Στο σημερινό υπουργικό αναμένεται να εγκριθεί ο εφαρμοστικός νόμος και να γίνει ενημέρωση για όλες τις τελευταίες εξελίξεις εν όψει και της Συνόδου
Keywords
Τυχαία Θέματα