Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι όλων των εποχών

05:35 15/5/2011 - Πηγή: 24wro
Ποιος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών; Ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft; Ή μήπως ο Ίνκγβαρ Κάμπραντ IKEA; Υπάρχει κάποιος Έλληνας στη δεκάδα; Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Θα πέσετε έξω!

Ποιος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών; Ο Μπιλ Γκέιτς (Microsoft); Ο Γουόρεν Μπάφετ (Berkshire Hathaway); Ο Ίνκγβαρ Κάμπραντ (IKEA); Ούτε κατά προσέγγιση και ας είναι και οι τρεις ζάμπλουτοι. Ο πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών, όταν ο πλούτος μετριέται σαν ποσοστό της εθνικής οικονομίας, ήταν ο Τζον Ροκφέλερ.
Στον αγώνα για το ποιος είναι ο πιο πλούσιος, επίσημος διαιτητής
είναι το περιοδικό «Forbes». Την περασμένη χρονιά το «Forbes» καταμέτρησε 946 δισεκατομμυριούχους (οι εκατομμυριούχοι είναι τόσοι πολλοί που το περιοδικό δεν ασχολείται πλέον μαζί τους), των οποίων η συνολική περιουσία φτάνει τα 3.5 τρις δολάρια. Αυτό το ποσό είναι μεγαλύτερο από το ακαθάριστο Εθνικό προϊόν της Γερμανίας, της τρίτης δηλαδή μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως.
Αλλά οι πλουσιότεροι άνθρωποι ever ανήκουν σε ένα δικό τους σπέσιαλ κλαμπ. Σε αυτή τη λίστα των 10 κορυφαίων του πλούτου (που όλοι είναι άντρες), τα ποσά που θα διαβάσετε είναι μυθικά και έχουν υπολογιστεί με βάση την τιμή του δολαρίου το 2007. Σας παρουσιάζουμε την απόλυτη δεκάδα των δισεκατομμυριούχων στην παγκόσμια ιστορία.
1. Τζον Ροκφέλερ
Στα 74 χρόνια του η περιουσία του έφτασε τα 318.3 δις δολάρια
Όταν ήταν πιτσιρικάς, οι δυο μεγάλες του φιλοδοξίες ήταν να βγάλει 100.000 δολάρια και να αξιωθεί να σβήσει 100 κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων του. Και ναι μεν ο χάρος βγήκε παγανιά δυο χρόνια πριν γίνει αιωνόβιος, όμως στα 98 χρόνια που έζησε ο Ροκφέλερ, έβγαλε πολλούς σκασμούς λεφτά. Ο μπαμπάς του Τζον ήταν ένα υπόδειγμα τεμπέλη, όμως η μαμά του φρόντισε να «ψήσει» τον μικρό ότι η πολλή δουλειά «φτιάχνει» τον αφέντη. Η πορεία προς τα πλούτη άρχισε από ένα παντοπωλείο στη γειτονιά μέχρι να καταλήξει στην ίδρυση της Standard Oil, η οποία μέσα από πανούργες και ληστρικές πρακτικές μετατράπηκε στο μεγαλύτερο μονοπώλιο της Αμερικής, αντιπροσωπεύοντας το 90% της αγοράς επεξεργασμένων καυσίμων.
Το 1911 το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι το μονοπώλιο της Standard Oil έπρεπε να τελειώσει και διέταξε την πετρελαϊκή αυτοκρατορία να «σπάσει» σε 34 κομμάτια με διαφορετικά Διοικητικά Συμβούλια. Όταν πάρθηκε αυτή η απόφαση, ο Ροκφέλερ είχε ήδη αποσυρθεί από τη εταιρεία του, έχοντας όμως κρατήσει μεγάλο ποσοστό μετοχών. Η διάσπαση της Standard Oil απογείωσε τις τιμές των μετοχών και έτσι ο Τζον μέσα σε μια νύχτα διπλασίασε την ήδη τεράστια περιουσία του. Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι μαζί του, πρέπει να αναφέρουμε πως σε όλη τη διάρκεια της ζωής του το 10% των κερδών του πήγαινε σε φιλανθρωπίες, με αποκορύφωμα την προσφορά της μισής του περιουσίας – μέσω της διαθήκης του – σε κοινωφελή ιδρύματα.
2. Άντριου Κάρνεγκι
Στα 68 χρόνια του η περιουσία του έφτασε τα 298.3 δις δολάρια
Ο Άντριου μετανάστευσε από τη Σκωτία στις ΗΠΑ και από τα 13 μέ
Keywords
Τυχαία Θέματα