Όχι της ΕΕ στους λεονταρισμούς της Τουρκίας για την Κύπρο

18:36 22/12/2011 - Πηγή: 24wro
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ απέρριψε... χωρίς καμία συζήτηση τους λεονταρισμούς της Τουρκίας αναφορικά με το θέμα της προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ.
Συγκεκριμένα, με απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρεται ονομαστικά στην Τουρκία και επισημαίνει πως η χώρα αυτή οφείλει να σέβεται τις θεσμικές διαδικασίες της ΕΕ και φυσικά αυτή της κυλιόμενης διαδικασίας της προεδρεύουσας χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη παράγραφος υιοθετήθηκε, ύστερα από πρόταση της κυπριακής πλευράς με την υποστήριξη
της Αθήνας.
Αναφορικά με την ΕΕ, έκανε δηλώσεις και η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ερατώ Καζάκου Μαρκουλή στη HURRIYET
Συγκεκριμένα, η κ. Μαρκουλή μίλησε για την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να παγώσει τις σχέσεις, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις εξελίξεις στο νησί. Αργότερα είπε ότι θα παγώσει τις σχέσεις με την προεδρία της ΕΕ και ότι δεν θα πάρει μέρος σε καμία σύνοδο υπό την προεδρία της Κύπρου. «Αυτό είναι πολύ λυπηρό, όμως η προεδρία θα συνεχιστεί και ο μόνος που θα χάσει θα είναι η Τουρκία. Εάν η Τουρκία θελήσει να ανοίξει κάποιο κεφάλαιο, για μας δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν όμως δεν πάρουν μέρος επειδή η προεδρία θα είναι σε εμάς, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα. Η Τουρκία δεν μπορεί να σταματήσει την λειτουργία της ΕΕ, ούτε και να την απειλεί», είπε.
Σε ερώτηση αν υπάρχει δίαυλος διαλόγου μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, η κ. Μαρκουλή απάντησε…
«Βεβαίως και δεν υπάρχει κάποιος δίαυλος διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση. Αν πετύχετε κάποια τέτοια εξέλιξη, θα ευχαριστηθώ πολύ. Το μήνυμα μου είναι ότι έχει φτάσει ο καιρός να σκεφτούμε τα αμοιβαία συμφέροντα στο νησί, τα όσα βιώνονται δια μακρού είναι οπωσδήποτε απαράδεκτα. Θα πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στις σχέσεις μας, θα πρέπει να τερματίσουμε την κατοχή και να ενώσουμε την Κύπρο. Αυτό μπορεί να γίνει στις αρχές του επόμενου έτους και μπορεί να γίνει με γενναία απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης Μπορεί ένα πρωί να δείτε ότι μια χώρα ενώθηκε, όπως είχε γίνει στην περίπτωση της Γερμανίας», κατέληξε τις δηλώσεις της η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

prionokordela.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα