Ο Βενιζέλος έχυσε και πάλι την καρδάρα με το γάλα

09:21 14/1/2012 - Πηγή: 24wro
Στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου- λένε στενοί του...
συνεργάτες, θα είναι σκληρός, επιχειρώντας να κάνει ένα απολογισμό των δύο χρόνων διακυβέρνησης της χώρας και εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο. Δεν είναι όμως η ομιλία του Γ. Παπανδρέου που αναμένουν με μεγάλη αγωνία οι εθνικοσύμβουλοι, αλλά αυτή του Ευ. Βενιζέλου.


Σχολιάζοντας την απόφαση του Μπένι να μην αποδεχθεί τον «οδικό χάρτη» που πρότεινε ο Γιώργος για την αλλαγή ηγεσίας ζητώντας νέο ηγέτη εδώ και τώρα, ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε αντιμέτωπος μες το… όλον, εκτός των υποστηρικτών του, ΠΑΣΟΚ. Άλλοι λένε ότι αυτοκτόνησε, άλλοι ότι προκάλεσε ένα δεύτερο Ζάππειο και κάποιοι πιο συγκρατημένοι ότι (πάλι) έχυσε την καρδάρα με το γάλα.

Αυτή τη φορά, δεν έχει απέναντί του μόνον όσους τον κέρδισαν στην αναμέτρηση του 2007. Έχει και τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος συμφώνησε στον ιστορικό συμβιβασμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, τρείς υποστηρικτές του (Κουκουλόπουλος, Σαλαγιάννης, Τόνια Αντωνίου) μίλησαν για να πουν ότι θα μιλήσουν… σήμερα και άλλοι δύο (Συλβάνα Ράπτη, Ανδρουλάκης) απέφυγαν να ανοίξουν το στόμα τους.

Όλοι λοιπόν, θα περιμένουν σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο τον Βενιζέλο να αποσαφηνίσει τη στάση του. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει και πολλές επιλογές:

-Να κάνει πίσω και να αποδεχθεί την εκλογή νέας ηγεσίας το Μάρτιο. Θα πρόκειται για ήττα μεγαλοπρεπή, που θα τσαλακώσει το προφίλ του.

-Να καταθέσει δική του πρόταση. Αν καταψηφιστεί, που όλοι εκτιμούν ότι θα καταψηφιστεί, θα αναγκαστεί να ακολουθήσει μια διαδικασία που δεν επιθυμεί. Και πάλι η ήττα θα είναι μεγαλοπρεπής.

-Όπως ακούγεται πολύ το τελευταίο διάστημα, να δηλώσει ότι η διαδικασία ευτελίζεται και να αποσυρθεί από την κούρσα διαδοχής. Για τον ίδιο… πάπαλα. Για τους «απέναντι» χαμόγελα και γελάκια.

Εν δυνάμει έχει και μια 4η επιλογή, αλλά το παράδειγμα της Ντόρας δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία.

Το ερώτημα είναι πως ο Μπένι έφτασε εδώ, ιδία βουλήσει. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ως υπουργός Οικονομικών θέλησε να κεφαλαιοποιήσει στο εσωκομματικό χρηματιστήριο τα κέρδη του PSI και της δανειακής σύμβασης, γι αυτό και ζήτησε άμεσα εκλογές. Γιατί σε βάθος χρόνου, θα χρεωθεί εκ των πραγμάτων και τα νέα μέτρα όπως η μείωση του κατώτερου μισθού και το κόψιμο του 13ου και 14ου. Το ερώτημα όμως μετά τις χθεσινές εξελίξεις είναι αν η εξέλιξη με το PSI και τη σύμβαση θα είναι θετική.

Κάποιοι άλλοι στο ΠΑΣΟΚ- εσωκομματικοί αντίπαλοι του Βενιζέλου, πιστεύουν ότι φοβάται την προσφυγή στη βάση και κατά βάθος προτιμάει την εκλογή του νέου αρχηγού από κάποιο μικρό σώμα εκλεκτόρων. Αν ήταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα- λένε, θα ήταν για τον ίδιο καλύτερο.

Λίγες ώρες απέμειναν ως την έναρξη της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου. Ίδωμεν…
Keywords
Τυχαία Θέματα