Ο Τσίπρας στη Λατινική Αμερική

09:43 11/12/2012 - Πηγή: 24wro
Στη Λατινική Αμερική θα ταξιδέψει ο Αλέξης Τσίπρας αποδεχόμενος την πρόσκληση θεσμικών...
παραγόντων από τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Ο υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης θα συνοδεύσει τον Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι
του στη Λατινική Αμερική
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε τις επίσημες προσκλήσεις του κυβερνώντος κόμματος στη Βραζιλία και της Γερουσίας της Αργεντινής, βάζοντας παρένθεση στον κύκλο των περιοδειών στην Ευρώπη. Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να αποκτήσει ευρωπαϊκό προφίλ και να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με θεσμικούς παράγοντες στην ΕE, συναντά εμπόδια, ενώ αντίθετα είναι πιο δημοφιλής στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το δεκαήμερο ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Λατινική Αμερική, που ξεκινά στις 15 Δεκεμβρίου, αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το χρέος στην Αργεντινή, αλλά και στη Βραζιλία καθώς το κόμμα των εργαζομένων, το οποίο προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα, είναι στην κυβέρνηση.

Πολυμελής και σε υψηλό επίπεδο είναι η αντιπροσωπεία, καθώς τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύσουν ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης, ο ευρωβουλευτής Ν.Χουντής, ο συντονιστής της Γραμματείας Κ. Αθανασίου και τα μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ησυχος και Ανδρ. Καρίτζης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μετά τις περιοδείες σε πρωτεύουσες της Ευρώπης να μεταβεί και στη Λατ. Αμερική, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κουμουνδούρου, προετοιμάζεται για το νέο έτος και ταξίδι στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μέλη της αντιπροσωπείας, θα επιδιωχθεί να ανταλλαγούν απόψεις για δράσεις της Αριστεράς και κινημάτων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και λειτουργία παραγωγικών μονάδων, καθώς τέτοιες μορφές αναπτύχθηκαν στην Αργεντινή μετά τη χρεοκοπία, ενώ στη Βραζιλία το αριστερό κυβερνών κόμμα έχει στραφεί σε εποικοδομητικές μεθόδους στην οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έχει δεχθεί πρόσκληση και από το κόμμα του Ούγκο Τσάβες, αλλά το ταξίδι αυτό είναι πιθανόν να γίνει στις αρχές του 2013.

Συνέντευξη στον Guardian

Το θέμα του χρέους των χωρών του Νότου ανέδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Guardian». Ο κ. Τσίπρας πρότεινε «κούρεμα» του χρέους των χωρών της περιφέρειας του Νότου, επισημαίνοντας τους δύο πυλώνες της ευρωπαϊκής κρίσης: «Ο πρώτος είναι το χρέος, το οποίο πρέπει να είναι βιώσιμο, και ο δεύτερος η λιτότητα που πρέπει να τερματιστεί». Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη δυσπιστία του για την επαναφορά του δημόσιου χρέους της χώρας σε τροχιά βιωσιμότητας -σχολιάζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup-, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «αποτέλεσμα συμβιβασμού».

«Η μόνη βιώσιμη λύση είναι ένα κούρεμα του χρέους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της νότιας περιφέρειας», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση «εμείς προτείνουμε μια διάσκεψη κατά το πρότυπο εκείνης που είχε πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το 1953 και απάλλαξε τη Γερμανία από περίπου το 60% του χρέους της
Keywords
Τυχαία Θέματα