ο σκληρό πόκερ των επόμενων μηνών για μισθωτούς και συνταξιούχους

18:17 21/1/2012 - Πηγή: 24wro
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται...
περισσότεροι από 150.000 υπάλληλοι που κινδυνεύουν να βρεθούν με διαδικασίες εξπρές εκτός Δημοσίου αλλά και χιλιάδες συνταξιούχοι που θα δουν λίαν συντόμως τις συντάξεις τους ψαλιδισμένες τουλάχιστον κατά 15%.

Το μέγεθος της απόκλισης στο έλλειμμα, σε συνδυασμό με την ύφεση, θα υποδείξει και το ύψος των διορθωτικών μέτρων που θα ζητήσει η τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας βρίσκονται από χθες, Παρασκευή, στην Αθήνα
και πραγματοποιούν σειρά επαφών με το οικονομικό επιτελείο, τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.
Στόχος των σκληρών διαπραγματεύσεων είναι να υπάρξει συμφωνία έως τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα, όπου η χώρα μας θα πρέπει να παρουσιάσει το προσωρινό Μνημόνιο. Με βάση το προσωρινό αυτό κείμενο, θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση 60 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του PSI+, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Οι απαιτήσεις των δανειστών προκειμένου να επικυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση είναι ξεκάθαρες: Τα μέτρα πρέπει να εστιαστούν στο σκέλος των δαπανών και, εν προκειμένω, κυρίως στη μείωση του κόστους εργασίας τόσο στον ιδιωτικό (κατώτατος μισθός, 13ος και 14ος μισθός), όσο και στον δημόσιο τομέα της οικονομίας. Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ζητάει, μεταξύ άλλων, και την κατάργηση των λεγόμενων "προνομίων" στους κανονισμούς εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, που θεωρούν ότι υποκρύπτουν μονιμότητα των υπαλλήλων.
Σήμερα Σάββατο οι επικεφαλής της Τρόικας επισκέφθηκαν για τρεις ολόκληρες ώρες το υπουργείο Εργασίας όπου συμφώνησαν να δώσουν τα παράταση στις «σκληρές» διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η συζήτηση έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα. Συγκεκριμένα οι δανειστές δεν θα παρέμβουν στον διάλογο των κοινωνικών εταίρων, αν και θέτουν σταθερά θέμα μείωσης αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και μεταρρύθμισης στις επικουρικές συντάξεις. Στο στόχαστρο τέθηκαν και οι κανονισμοί προσωπικού των ΔΕΚΟ.
Επιμένει η τρόικα στο τσεκούρι σε μισθούς και επικουρικές - Νέα συνάντηση με Κουτρουμάνη την Πέμπτη

Μειώνονται κρατικές υπηρεσίες- Αποχωρούν δημόσιοι υπάλληλοι
Για τον δημόσιο τομέα, η τρόικα ζητεί επιπλέον να υπάρξουν δεσμεύσεις για την κατάργηση - συρρίκνωση ΔΕΚΟ και φορέων του Δημοσίου, καθώς και για τη μείωση κατά 30% συνολικά των κρατικών υπηρεσιών.
Οι δανειστές πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα (σε αντικατάσταση της εφεδρείας), προκειμένου να μειωθούν άμεσα κατά 150.000 άτομα οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και του έκτακτου προσωπικού).
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Ρέππας μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ ανέφερε ότι «Το να απολύσεις με τυφλό τρόπο προσωπικό από το δημόσιο οδηγεί σε δυσμενείς συνέπειες», ανέφερε συμπληρώνοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι αξιολόγηση, η οποία θα περιλαμβάνει γραπτά τεστ και προφορι
Keywords
Τυχαία Θέματα