Ο Ρέτζο Πιάνο και η παγωμένη συνάντηση στο Φάληρο

08:30 1/7/2011 - Πηγή: 24wro
Την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος από τις εκβολές του Κηφισού έως την περιοχή...
του Ιπποδρόμου με την κατάργηση του σημερινού αυτοκινητοδρόμου και την μετατόπισή του σε νέα θέση, προβλέπει το σχέδιο ανάπλασης για το Φαληρικό όρμο του Ρέτζο Πιάνο.

Ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας που βρίσκεται στη χώρα μας για να παρουσιάσει τα αρχιτεκτονικά του σχέδια για τη μεγάλη παρέμβαση του Φαλήρου έγινε η αφορμή για να καθίσουν στην ίδια σειρά αλλά σε απόσταση «ασφαλείας» ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος
κ Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η προκάτοχός του κ. Τίνα Μπιρμπίλη η οποία έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τον ανασχηματισμό.

Η τέως υπουργός δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την εκδήλωση καθώς πίστεψε πολύ από την αρχή στο πρότζεκτ της παραλιακής ανάπλασης και όλους τους προηγούμενες μήνες είχε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Ιταλό αρχιτέκτονα, καταλήγοντας σε ένα σχέδιο που φαίνεται να την εκφράζει απόλυτα.

Υπό άλλες συνθήκες θα το παρουσίαζε η ίδια. Όμως ο ανασχηματισμός την πρόλαβε…



Ο δημιουργός της εθνικής βιβλιοθήκης και της λυρικής σκηνής που χρηματοδοτεί το ίδρυμα Νιάρχου στην περιοχή του παλιού Ιπποδρόμου, βάζει την εμπνευσμένη του πινελιά στο παράκτιο μέτωπο και καλλιεργεί την προσδοκία για την δημιουργία μίας από τις ομορφότερες παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.

Η νέα Ποσειδώνος μετακινείται προς τη θάλασσα από την οποία θα απέχει περίπου εκατό μέτρα από τη σημερινή της θέση, βυθίζεται και δεν θα είναι ορατή από τους πεζούς καθώς από πάνω θα στρωθεί η πράσινη «επιδερμίδα» του πάρκου.



Ο πεζός θα μπορεί να μετακινείται ελεύθερα στους χώρους ενός ζωντανού πάρκου που σύμφωνα με τον εμπνευστή του, δεν θα πρέπει να μοιάζει με «ψεύτικο παράδεισο». Όπως τόνισε κατά την παρουσίαση του σχεδίου την Πέμπτη, ο κ. Πιάνο το πάρκο εκτός από δέντρα και φυτά θα έχει και ψυχαγωγικές χρήσεις (εστιατόρια κ.α.), παράκτιες πισίνες με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, χώρους για αθλητισμό και αναψυχή, άλση, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους καθώς και περιοχές με θεματικές ενότητες δραστηριοτήτων, προβλήτες και καταδυτικό πάρκο.

Ο κ. Πιάνο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποια δημόσια κτίρια να κατεδαφιστούν και να αποκτήσουν χαρακτήρα πρασίνου αν και όπως τόνισε στόχος είναι ο νέος χαρακτήρας της περιοχής να συνυπάρξει αρμονικά με τα υφιστάμενα κτίρια (ολυμπιακές εγκαταστάσεις κ.α.), που όπως είπε θα χρειαστεί να «ξαναζωντανέψουν».

Αποκάλυψε ότι το σχέδιο προβλέπει την δημιουργία ενός καναλιού μέσα στο πάρκο, το οποίο θα γεμίσει με αλμυρό νερό και χαρακτήρισε την ανάπλαση ένα δώρο για την πόλη της Αθήνας που θα έχει τα χαρακτηριστικά του Σέντραλ Πάρκ με την έννοια ότι δεν θα παγώσει την κυκλοφορία των οχημάτων και την κίνηση.

«Οι δρόμοι από Καλλιθέα και Μοσχάτο πηδούν μέσα στην θάλασσα μέσα από προβλήτες και πεζογέφυρες» ανέφερε γλαφυρά ο Ιταλός αρχιτέκτονας, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι έν
Keywords
Τυχαία Θέματα