Ο Πούτιν και οι άλλοι...

11:22 4/3/2012 - Πηγή: 24wro
Άνοιξαν οι κάλπες για 110 εκατομμύρια Ρώσους, σε 96.000 εκλογικά τμήματα, που καλούνται να...
εκλέξουν τον άνθρωπο που θα διαδεχθεί τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον προεδρικό θώκο του Κρεμλίνου, σε μια εκλογική μάχη στην οποία αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα είναι σύντομη -θα κριθεί από τον πρώτο γύρο- και με τον... συνήθη ύποπτο νικητή: Τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η εκλογική διαδικασία άρχισε από το βράδυ του Σαββάτου στη ρωσική Άπω Ανατολή (λόγω
της διαφοράς ώρας) με τον νέο πρόεδρο να είναι πολύ πιθανό ναεκλεγεί σήμερα, αφού οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον απερχόμενο πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν ποσοστό 60%, που θα σημάνει αυτομάτως την επιστροφή του στο Κρεμλίνο για τρίτη φορά.
Παρά τις διαδηλώσεις και το κλίμα έντασης του προηγούμενου διαστήματος, ιδιαίτερα μετά την «αντιστροφή ρόλων» με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο δεύτερος υποψήφιος, κομμουνιστής Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δεν πρόκειται να συγκεντρώσει πάνω από 15%.

Τρίτος στις προβλέψεις είναι ο δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Προχόροφ και τέταρτος ο ιδρυτής και ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Βλάντιμιρ Ζιρινόφσκι, με τον πρώην εκπρόσωπο της πάνω βουλής και ιδρυτή του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία» Σεργκέι Μιρόνοφ να είναι φαβορί για την τελευταία θέση.

Τα μέτρα θα είναι δρακόντεια έπειτα από τις διαδηλώσεις κατά του 59χρονου και πρώην πράκτορα της KGB Πούτιν, από πολίτες που θεωρούν ότι η επανεκλογή του δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα συνεχίζοντας τη διατήρηση του οικονομικοπολιτικού status quo.

H «ακτινογραφία» των υποψηφίων

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ηγείται του Κόμματος «Ενωμένη Ρωσία». Στην εξωτερική πολιτική επιλέγει την ένταση με τη Δύση και με κάποιους γείτονες της Ρωσίας, εκσυγχρονίζοντας τις ένοπλες δυνάμεις. Απορρίπτει την πολυπολιτισμικότητα, διαφωνώντας με τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία είναι πολυπολιτισμικό κράτος. Στον τομέα της Υγείας θα προωθήσει αύξηση των μισθών των γιατρών όπως και του ελέγχου τους. Στον οικονομικό τομέα απορρίπτει τον απομονωτισμό και ευαγγελίζεται την αναδιανομή του πλούτου μέσω του φορολογικού συστήματος και κοινωνικών παροχών. Παράλληλα, θέλει να δώσει κίνητρα στις γυναίκες για να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά ενώ έχει προαναγγείλει την ύπαρξη προγραμμάτων κατά του ανδρικού αλκοολισμού.

Ο κομμουνιστής Γκενάντι Ζιουγκάνοφ θέλει τη Ρωσία μακριά από το ΝΑΤΟ καθώς και την ενδυνάμωση της συμμαχίας με τις ΗΠΑ και με γείτονες χώρες. Έχει πιο «χαλαρή» οπτική για το μεταναστευτικό ζήτημα σε σχέση με τους άλους υποψηφίους, ενώ επιθυμεί δωρεάν σύστημα Υγείας μέσω εθνικοποιημένου συστήματος. Στον οικονομικό τομέα οραματίζεται την επαναφορά του σοβιετικού μοντέλου.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μιχαήλ Προχόροφ επιθυμεί την ισχυροποίηση των δεσμών με την Ε.Ε., όπως και την αυστηροποίηση των κανόνων για την έκδοση βίζας στους μετανάστες από την Ασία. Στο κομμάτι της οικονομίας, ο ζάμπλουτος Προχόροφ ευαγγελίζεται την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και του περιορισμού
Keywords
Τυχαία Θέματα