Ο μύθος των χαμένων θησαυρών...

08:36 18/7/2011 - Πηγή: 24wro
Στόχος των χρυσοθήρων οι περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον...


Ένας μύθος, ένας θρύλος, μια φήμη. Φτάνει για να διεγείρει τη φαντασία τους, κάνοντας τα μάτια τους να λάμψουν από την εικόνα του χρυσού που θα δημιουργηθεί στη σκέψη τους. Εφορμούν σε βουνά και λαγκάδια κυνηγώντας το θησαυρό, προσπαθώντας να λύσουν το γρίφο από την εποχή του Αλή Πασά. Η παρέα τους έμπιστα άτομα που θα συμμεριστούν την ίδια αγωνία. Τα εφόδιά τους χάρτες, ανιχνευτές πολύτιμων μετάλλων, φτυάρια, βαριοπούλες, εκρηκτικά και μεγάλη υπομονή...

Για πολλούς η Ελλάδα
αποτελεί παράδεισο χαμένων θησαυρών. Το υπενθύμισαν οι τέσσερις από τους πέντε που συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα, όταν συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς της Ασφάλειας να σκάβουν σε αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή Αϊβαλιώτικα, κοντά στο Βιολογικό Καθαρισμό Βόλου, για την αναζήτηση πεντόλιρων.

Κάποιοι κυνηγούν την περιπέτεια, άλλοι το χρήμα. Ξεκινούν παθιασμένοι θεωρώντας ότι ο θησαυρός υπάρχει και τους ανήκει και εγκαταλείπουν πολλούς μήνες αργότερα τις προσπάθειές τους.

Οι σύγχρονοι χρυσοθήρες δραστηριοποιούνται σε ομάδες των τεσσάρων και των πέντε ατόμων και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πίσω από κάθε ομάδα «κυνηγών» υπάρχει πρόσωπο με οικονομική ευρωστία, αναλαμβάνοντας το ρόλο του επενδυτή, αφού το αρχικό κεφάλαιο για τον εξοπλισμό της αποστολής είναι προαπαιτούμενο.

Η Μαγνησία συγκαταλέγεται στις περιοχές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον «κυνηγών» μαζί με τη Φθιώτιδα, την Πιερία, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τα Γρεβενά, καθώς και την Κρήτη.

Στόχο των κυνηγών θησαυρών αποτελούν οι περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς και περιοχές όπου έδρευαν ή δραστηριοποιούνταν ανταρτικές ομάδες: η περιοχή της Ανάβρας (Γούρας) Μαγνησίας, έδρα πολλών ανταρτικών ομάδων, της Γλύφας στη Φθιώτιδα, του Πτελεού Μαγνησίας, του Πηλίου και πιο συγκεκριμένα η περιοχή του Μοναστηριού Φλαμουρίου, το Λιτόχωρο, η Άνω και Κάτω Βροντού στον Όλυμπο. Επίσης, η παραλία Διστόμου (από εκεί ξεκίνησε η επιχείρηση ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου), το Ναύπλιο, ο Αργοσαρωνικός, η Σαλαμίνα, όπου λέγεται ότι έκρυψαν χρυσό κατά την αποχώρησή τους οι Γερμανοί, η Αγία Τριάδα Φθιώτιδας και ο Παγασητικός κόλπος, όπου έχουν γίνει πολλές έρευνες για την ανεύρεση ενός συμμαχικού αεροπλάνου για το οποίο υπάρχει η φήμη ότι καταρρίφθηκε από γερμανικά αντιαεροπορικά, ενώ μετέφερε χρυσό.

Αντικείμενα του πόθου αποτελούν κτερίσματα μεγάλης αξίας από την αρχαιότητα, από τη συνήθεια της ταφής νεκρών με τα προσωπικά τους αντικείμενα. Χρυσά πεντόλιρα και πολύτιμα πετράδια από την Τουρκοκρατία, τα οποία κρύβονταν προτού αποχωρήσουν οι τούρκοι διοικητές των απελευθερωμένων περιοχών της Ελλάδας , με την ελπίδα ότι η οθωμανική αυτοκρατορία θα ανακαταλάμβανε τα χαμένα εδάφη και αυτοί θα επέστρεφαν να ξαναβρούν τα πλούτη τους. Χρυσός και λίρες από τη γερμανική κατοχή και τον ελληνικό εμφύλιο, που έστελναν ως βοήθεια οι σύμμαχοι Άγγλοι στις αντάρτικες ομάδες, ρ
Keywords
Τυχαία Θέματα