Ο γρίφος ως το Eurogroup και τα σενάρια του πολιτικού αύριο

09:17 3/11/2012 - Πηγή: 24wro
Σε ένα πολιτικό σκηνικό εντελώς διαφορετικό από το σημερινό φαίνεται ότι οδηγούμαστε...
την επομένη της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, εφ’ όσον η ΔΗΜΑΡ επιμείνει στην απόφασή της να μην υποστηρίξει το πακέτο των μέτρων, δηλώνοντας «παρών».
Για την ώρα, από το πρωθυπουργικό επιτελείοεκτιμάται έστω και την ύστατη ώρα, η απόφαση τουΦώτη Κουβέλη θα διαφοροποιηθεί, δεδομένου ότι και ο ίδιος γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση έφτασε ως το υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Τουλάχιστον, από το Μαξίμουεκτιμάται
ως θετικό το ότι δείχνει να απομακρύνεται η αρχική αξίωση της τρόικας για ψήφιση του πακέτου των μέτρων και από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους.

Αυτό απελευθερώνει μερικώς τον Α. Σαμαρά, κεντρική επιδίωξη του οποίου παραμένει η εκταμίευση της δόσης –όχι κομματιαστά φυσικά αλλά εν συνόλω. Ο πρωθυπουργός, όπως αποσαφηνίζουν με κάθε τρόπο στελέχη του στενού του επιτελείου, δεν έχει πρόθεση να υπαναχωρήσει ούτε χιλιοστό από την επίτευξη αυτό του στόχου, καθώς θεωρεί ότι αποτελεί το βασικό βήμα για την –έστω και δειλή- εκκίνηση της οικονομίας.

Στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά συνεκτιμούν τα εξής δεδομένα:

-Την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει τον προϋπολογισμό –που, παραδοσιακά, ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

-Τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του κόμματος του κ. Κουβέλη όπου φαίνεται πως υπάρχει ενισχυμένη ομάδα βουλευτών που προβληματίζονται ως προς τι πρέπει να ψηφίσουν. Διατυπώνονται πάντως, εκ παραλλήλου, για τη στάση Σαμαρά απέναντι στους δύο κυβρνητικούς του συμμάχους, τα οποία θεωρούν απαξιωτικά.

-Την προσπάθεια Βενιζέλου να συμμαζέψει τους «πράσινους» αντάρτες και δυνάμει αντάρτες και το ξεκαθάρισμα από πλευράς του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ότι το κόμμα του θα στηρίξει το πακέτο.

-Την εκκωφαντική σιωπή στους κόλπους των «γαλάζιων» βουλευτών που, παρά το γεγονός ότι δεν προμηνύεται κάτι αρνητικό, δεν αποκλείεται κιόλας να προκύψει. Προφανώς, κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί η σύγκληση της Κ.Ο. της ΝΔ για αύριο, λιγότερο από 24 ώρες προτού πάει το πακέτο των μέτρων στην Βουλή. Στην οποία Κ.Ο. μάλιστα, κατά πληροφορίες θα μιλήσει και ο κ. Στουρνάρας οποίος, όχι μόνο βουλευτής δεν είναι αλλά δεν ανήκει καν στις κομματικές τάξεις της ΝΔ.

Εν τούτοις, ενώ συνιστά γενική παραδοχή το γεγονός ότι ενδοκυβερνητικά έχει υπάρξει ρήγμα ικανό να οδηγήσει σε πλήρη ρήξη –ακόμη και στην περίπτωση που ο κ. Κουβέλης αναδιπλωθεί- επιτελείς του Πρωθυπουργού επιμένουν να υποβαθμίζουν την επικείμενη αναμόρφωση του πολιτικού γίγνεσθαι της επόμενης ημέρας. Πιθανώς για να ανακόψουν από την ατζέντα, τη συζήτηση που πάει να ανοίξει με έντονο τρόπο για το ενδεχόμενο εκλογών την προσεχή άνοιξη.

moneypost.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα