Ο Δρούτσας στο Άγιο Όρος σήμερα...

18:55 4/6/2011 - Πηγή: 24wro
Το Άγιον Όρος επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας...
χθες και σήμερα, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα του υπουργείου, πρέσβη Ι.-Α. Ζέπο και τον διοικητή του Αγίου Όρους Α. Κασμίρογλου.

«Το Άγιον Όρος το τιμούμε. Είμαστε κοντά Σας, όπως και Εσείς σ’ εμάς», ήταν τα λόγια του υπουργού στην αντιφώνησή του προς τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Παύλο Λαυριώτη και τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας, που τον υποδέχθηκαν στο Πρωτάτο.

Υπενθυμίζεται
ότι ο υπουργός Εξωτερικών προεδρεύει της διυπουργικής Επιτροπής, που συνεστήθη με εντολή του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου «για τη μελέτη και προώθηση της προστασίας του Αγίου Όρους και λοιπών ζητημάτων Αθωνικής Πολιτείας».

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η δημιουργία γραμματείας που θα λειτουργεί και θα υποστηρίζει το έργο της Επιτροπής και θα παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεών της.

Σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στη συνάντηση, η συζήτηση μεταξύ του υπουργού και της Ιεράς Κοινότητας διήρκεσε πλέον των δύο ωρών και διεξήχθη σε πολύ καλό, ανοικτό και θερμό κλίμα.

Συζητήθηκαν οι προκλήσεις και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η μοναστική πολιτεία και ιδιαίτερα το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας και η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταΐκων συστημάτων.

Ο κ. Δρούτσας ενημερώθηκε για τα έργα αναστήλωσης και συντήρησης στις διάφορες Ιερές Μονές καθώς και τις δυνατότητες συμμετοχής τους σε σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Επίσης, ο υπουργός ενημέρωσε την Ιερά Κοινότητα για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Τέλος, ο υπουργός πρότεινε να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής, που προγραμματίζεται για το προσεχές διάστημα, στο Άγιον Όρος.

Οι Άγιοι Πατέρες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και τις ευχαριστίες τους για την επίσκεψη του κ. Δρούτσα, που είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών μετά από μακρύ χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χερσόνησο του Άθω, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Ξενοφώντος, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ηγούμενο αρχιμανδρίτη Αλέξιο και την Αδελφότητα της Μονής. Ο Ηγούμενος, καλωσορίζοντας τον Υπουργό, τόνισε ότι «είναι μεγάλη χαρά για εμάς που επισκέπτεστε σήμερα το Μοναστήρι μας».

Στην αντιφώνησή του ο κ. Δρούτσας, υπογράμμισε ότι «η ιστορική πορεία της μοναστικής Πολιτείας του Άθω κατέδειξε με αδιάσειστα στοιχεία την συμβολή, συμμετοχή, αλληλεγγύη, προσφορά και ιδιαιτέρως την προθυμία για κάθε θυσία των οικιστών της, στις δύσκολες περιστάσεις που, κατά καιρούς, πέρασε η χώρα μας».

«Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό, όπως για το ότι στον ελληνικό χώρο περιλαμβάνεται ο εξαίσιος Άθως με την τεράστια και μεγάλης σημασίας πολιτιστική κληρονομιά, η οποία συνεχίζεται και επεκτείνεται χάρις στην παρουσία και προσφορά των οικιστών του», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
Keywords
Τυχαία Θέματα