Ο χάρτης των λουκέτων σε όλη την Ελλάδα

18:35 9/8/2011 - Πηγή: 24wro
Εκρηκτική γίνεται η κατάσταση στην αγορά, με τα λουκέτα να πληθαίνουν δραματικά…
και να εμφανίζουν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας, να κατεβάζει ρολά. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ζοφερή σε άλλες εμπορικές περιοχές, όπου το ποσοστό εκτοξεύεται στο 30% (Πατησίων).

Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και από την οποία συμπεραίνεται ότι, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του περσινού Αυγούστου, σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπορικούς δρόμους,
η κατάσταση είναι δυσμενέστερη, αφού αυξάνονται οι «κενοί» επαγγελματικοί χώροι και τα «λουκέτα».

Στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι σε όλες τις περιοχές μπορούν να καταγραφούν μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά. 

Πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν και άλλες. Επιπλέον, οι στοές, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, περιλαμβάνουν όχι μόνο κλειστές επιχειρήσεις, αλλά επαγγελματικούς χώρους, οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τα λουκέτα στην περιοχή της Αθήνας ως ποσοστό είναι πολύ υψηλότερα, σε γνωστούς και βασικούς εμπορικούς δρόμους, όπως για παράδειγμα η Ερμού, η Σταδίου κτλ..

Σε πόλεις της περιφέρειας, οι κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι αντιστέκονται, αλλά, όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, αυτό δεν σημαίνει ότι στο σύνολο των εμπορικών δρόμων της εκάστοτε πόλης, η αναλογία είναι μικρότερη σε σύγκριση με την Αθήνα. Η παραπάνω διαπίστωση οφείλεται στις ιδιαιτερότητες που έχει η εμπορική επιχειρηματικότητα σε πόλεις της περιφέρειας, η οποία στηρίζεται κυρίως στον οικογενειακό χαρακτήρα των επιχειρήσεων.

Αναλυτικά, αναφέρονται στην έρευνα τα εξής:

- Η κατάσταση του κέντρου της Αθήνας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 24% από 17% που ήταν τον Αύγουστο του 2010.

- Κρισιμότερη παρουσιάζεται η κατάσταση στην οδό Σταδίου, όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 34%.

- Ακολουθεί η οδός Ακαδημίας με το 26% των καταστημάτων να είναι κλειστά, ενώ στην Ερμού η αναλογία φτάνει στο 25%.

- Παρόλα αυτά, από τις ποιοτικές διαφορές του κάθε εμπορικού δρόμου προκύπτουν κάποια επιπλέον συμπεράσματα. Η οδός Πατησίων εμφανίζει ένα ποσοστό της τάξης του 26%, σχετικά μικρότερο προς το αντίστοιχο του συνόλου της Αθήνας, με κύριο χαρακτηριστικό τη συνύπαρξη παραδοσιακών και σύγχρονων δραστηριοτήτων. Παρόλα αυτά, η Πατησιών λόγω του μεγάλου μήκους του εμπορικού δρόμου, παρουσιάζει διαφορετική εικόνα ανά εμπορικό τετράγωνο, με το ποσοστό να αυξάνεται ορισμένες φορές έως και το 30%.

- Στη Νέα Ιωνία και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Ηρακλείου
Keywords
Τυχαία Θέματα